06/05/12 17:21
(http://www.klassa.bg/)

БДЖ подготвя покупката на нови влакове

Нови пътнически влакове ще бъдат купени през 2014 г. с европейско финансиране, каза транспортният министър Ивайло Московски по време на Комитета за наблюдение на европейската програма, съобщи пресцентърът на ведомството. По предложение на министъра БДЖ „Пътнически превози“ ще стане бенефициент по приоритетна ос 5 на Оперативна програма „Транспорт“, което ще позволи купуването на подвижен състав. Компанията започва подготвителни действия, за да може в началото на следващия програмен период 2014-2020 г. да проведе тръжната процедура за купуване на нови влакове. „Надявам се сроковете да бъдат съкратени и БДЖ да успее да направи търговете още следващата година“, заяви още Московски. Той коментира, че заедно с инвестициите в железопътната инфраструктура, купуването на нови влакове ще даде съвсем нов европейски облик на българската железница.
„Ще дадем възможност на компанията да се възползва от европейското финансиране и да се превърне в модерна и работеща структура“, каза Йорон ван Ол от дирекция „Регионална политика“ на Еврокомисията. Според него този проект ще стабилизира БДЖ. През последните месеци екипът на транспортното министерство проведе срещи с експерти от инициативата Jaspers, които дадоха препоръки и изразиха готовност за дългосрочна техническа помощ на министерството.
Решение за изграждане на метро от „Младост-1“ до Бизнес парка беше взето на заседанието на комитета. Трасето ще се финансира със спестените средства от проведени тръжни процедури, които са около 55 млн. евро. Отсечката ще има 3 станции, дължината й е около 2,8 км и ще бъде изградена до края на програмния период. От „Метрополитен“ ЕАД съобщиха, че вече са във финална фаза по изграждането на отсечката от „Обеля“ до бул. „Черни връх“, а пуснатата в експлоатация линия между жк „Младост“ и „Цариградско шосе“ надхвърля прогнозите за превозени пътници. През последния месец са били доставени и първите 2 метровлака, които бяха закупени със средства от програмата, като предстои останалите да бъдат поетапно приемани.
Дейности по създаване на интегрирани системи за информация и управление на транспорта по Трансевропейската транспортна мрежа ще бъдат включени за финансиране по програма „Транспорт“. По време на заседанието като бенефициент беше включена Национална компания „Стратегически инфраструктурни проекти”. Дейности по рехабилитация на железопътни гарови комплекси по протежение на Трансевропейската транспортна мрежа също ще бъдат включени за финансиране по програмата.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване