06/06/12 19:32
(http://www.klassa.bg/)

Експерти видяха потенциал за инвестиции в туризма и търговията

България разполага със значителен потенциал за увеличаване на инвестициите в сектор хотели и ресторанти, още повече че туризмът беше по-слабо засегнат от глобалната финансова криза в сравнение с други отрасли. Това се казва в анализ на изследователската компания Industry Watch. Инвестициите в строителство и имоти постепенно се възстановяват, но вероятно ще гравитират около настоящите ниски стойности поне в следващите 2-3 години. Докато преди началото на кризата отраслите строителство и финансово посредничество привличаха до две-трети от всички чужди инвестиции, в момента те привличат сумарно около една-пета. Причините за отслабналия входящ капиталов поток през банковата система се коренят както в по-консервативната политика на банките-майки, така и в по-слабото търсене на заемен ресурс от българските фирми и домакинства, посочват експертите.
За последните 12 месеца най-малко са инвестициите в секторите земеделие и добивна промишленост, които традиционно разчитат по-скоро на местно финансиране и на привлечените средства по линията на европейските фондове. Чуждите инвестиции в сектора търговия и ремонт възлизат на около 180 млн. евро или около една-седма от всички ПЧИ, но и в този сектор има потенциал за растеж, имайки предвид все още слабото развитие на търговския сектор в страната въпреки навлизането през последните години на няколко непознати до момента за българския пазар ритейл формати, пише още в анализа на Industry Watch.
За сметка на това капиталите, насочени към преработващата промишленост, ще се стабилизират на настоящите си нива след отчетеното забавяне на индустрията вследствие на по-слабото търсене на индустриални стоки в притиснатата от свръхзадлъжнялост еврозона.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване