06/12/12 00:09
(http://www.klassa.bg/)

Казахстан търси български фирми за инвестиции в туризма си

Казахстан търси български фирми, специалисти в туризма, които искат да инвестират и да се развиват на нейна територия. Страната предлага за целта гаранционен фонд от 2,5 млрд. щатски долара. Българските инвеститори ще бъдат освобождавани от залози, а фондът може да поеме 7% от лихвите по кредити, отпуснати от тамошните банки, за вложения в туризма, съобщиха от Съюза на собствениците в Слънчев бряг на официалния си сайт. Заедно с представители на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация /БХРА/ те проведоха среща в неделя с бизнес-делегация от Казахстан. Обсъдени бяха възможности за разкриване на редовни авиолинии между България и Казахстан и за рекламиране на наши туристически продукти там, каза хотелиерът и член на Съюза на собствениците Христо Чапкънов. България може да привлече успешно туристи от тяхната страна, ако разкрие визов или консулски център в старата столица Алма Ати, твърди Тимур Душенгалиев, директор на туристическа компания в Казахстан. Собственици на търговски компании в Казахстан имат интерес за инвестиции по нашето Черноморие и са заявили готовност да използват консултантската дейност, менджмънта, уменията, маркетинга на български специалисти. Казахстанците познават България и могат отново да бъдат привлечени на българските летни курорти, каза председателят на Управителния съвет на Съюза на собствениците в Слънчев бряг, Елена Иванова.
Кризата в южната ни съседка Гърция е довела до 50% спад в туризма, но българите предпочитат именно тази дестинация за кратки екскурзии и лятна почивка, информира бТВ.
Тя е и причината за намаляване на туристите от Западна Европа и Северна Америка. Спад на туристическия поток се забелязва и в доскоро един от най-посещаваните полуострови - Халкидическия. Едни от най-редовните туристи си остават тези от България, за които условията в Гърция са по-добри от тези у нас. По време на кризата политиката на южната ни съседка по отношение на привличане на туристи е насочена към организиране на масови мероприятия.
1710 средства за подслон и места за настаняване с над 10 легла са функционирали на територията на страната през април тази година. Броят на стаите в тях е 60.8 хил., а на леглата - 121.0 хил. В сравнение с предходния месец общият брой на средствата за подслон и местата за настаняване се увеличава с 1.4%, а на леглата в тях - с 22.6%. Това сочат данни на НСИ. Пренощувалите лица в средствата за подслон и местата за настаняване се увеличават с 10.8% в сравнение с март 2012 г. и достигат 305.7 хил. Заетостта на леглата като цяло се увеличава с 0.3% в сравнение с предходния месец, като само при средствата за подслон с 4 и 5 звезди тя намалява с 5.1%. При останалите категории - с 3 звезди и с 1 и 2 звезди, заетостта на леглата се увеличава съответно с 3.0 и 0.3%.
От 15 юни в курорта Слънчев бряг се въвежда контролен режим за ограничаване на трафика. Няма да има бариери, но достъпът ще бъде контролиран, за да се осигури пълноценна почивка на туристите. Определени са и часовете, в които ще се зареждат магазините и хотелите. Във времето между 24 ч. и 9 ч. ще бъдат забранени и файтоните.
Уточнено беше, че броят на такситата, които ще работят на територията на Слънчев бряг, ще бъде 270, а за файтоните и велорикшите ще има обозначени трасета.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване