06/06/12 19:30
(http://www.klassa.bg/)

Трима изчезнали след взривовете във фирмата за боеприпаси

Трима души са в неизвестност, а други девет пострадаха във вторник след взривовете в склад на фирмата „Берета трейдинг“, занимаваща се утилизация на боеприпаси в района на пътния възел „Петолъчката“. Издирването на тримата работници продължи и в сряда. Собственикът на склада Десислав Делев заяви, че изчезналите са сред най-добрите му служители. Според шефа на Националната следствена служба Бойко Найденов шансът тримата работници да са оцелели е нищожен.
При първия взрив на мястото е имало петима служители на предприятието, а други 25 души са били в района на складовете. След взривовете от склада са изведени четирима охранители и 18 работници, като 9 от тях са настанени в болнични заведения. Осем души са откарани в болницата в Ямбол и един - в Сливен. На мястото на инцидента имаше представители на дирекция „Оперативно-технически операции” на МВР и специалисти от Министерството на отбраната. Във вторник по разпореждане на премиера Бойко Борисов в района на „Петолъчката“ бяха вътрешният министър Цветан Цветанов и министърът на отбраната Аню Ангелов. От сряда сутрин зам.-министърът на отбраната Валентин Радев оглави операцията по издирването на изчезналите и разследването на причините за експлозиите. В операцията бяха включени и робот, оборудван с камери, както и безпилотен самолет.
Няколко часа по-късно обаче военният министър Аню Ангелов съобщи в Министерския съвет, че безпилотният самолет е паднал на земята заради силен вятър.
Това наложи издирване на падналата машина с бронирани автомобили, за да се вземе камерата, заснела района на инцидента. Аню Ангелов съобщи, че са нарушени нормите на безопасност, защото в района е намерен мобилен телефон. „При всички случаи отговорността е на собственика на фирмата. За това, кой е виновен, има следствие, досъдебно производство в Окръжна прокуратура–Ямбол, каза министърът. Военният министър добави, че въпросът за обезщетенията на пострадалите от взривовете в община Стралджа ще бъде решен след заявяване на щетите. Информацията досега е, че става дума основно за счупени прозорци и паднали окачени тавани.
Неговият заместник Валентин Радев пък уточни, че на мястото е пратен втори, по-малък безпилотен самолет. По-късно от парламентарната трибуна Ангелов заяви, че в подобни места не трябва да се влиза с устройство, което излъчва импулси и може да предизвика взрив, като джиесем. „Явно е, че са нарушени процедурите при манипулациите със снаряда, в резултат на което е възникнал взривът. Освен дейностите по утилизация там са били складирани и други боеприпаси, което е крещящо нарушение”, каза Ангелов. Той уточни, че падналият самолет не е на Военновъздушните сили (ВВС), а е взет от Софийския университет, за да се търсят изчезналите. Ангелов съобщи, че е предложил промяна в Закона за боеприпасите и взривните вещества, защото по сега действащата законова уредба всичко, което остане след утилизацията, трябва да се върне в Министерството на отбраната. Това е безсмислица, защото по този начин се изключват европейски фирми с далеч по-високи технологии да участват в конкурси на ведомството. Промяната ще позволи боеприпасите да бъдат изнасяни и унищожавани в големи заводи в чужбина, уточни генералът. Силата на взрива е била 10 т тротил, което значело, че там не само са се обезопасявали снаряди, но е имало складирано и допълнително количество боеприпаси. Няма армия в света, която да се занимава с утилизация на собствените си боеприпаси, трябва просто да завишим контрола, коментира министърът.
В същото време на брифинг на „Охранителна полиция“ бе съобщено, че от 1 януари до сега са извършени пет проверки на фирма „Берета трейдинг”. Две от тях с РИОКОЗ, РИОСВ и Инспекцията по труда. Няма констатирани нарушения за тази фирма, каза комисар Божидар Василев - началник на сектор „Контрол на общоопасните средства“ в МВР.
Окръжният прокурор на Ямбол Георги Ханджиев обясни, че в склада все още не може да се влезе, тъй като има опасност да се взривят и други боеприпаси. В складовете може да се влезе 24 часа след последния регистриран взрив. Последният регистриран взрив е бил около 11.00 часа в сряда, а в момента ДОТИ извършват контролирано взривяване на боеприпаси.



Служителка на МО почивала на Бали на разноски на „Берета трейдинг“


Служителка на Министерството на отбраната е дадена на комисията, която разследва конфликт на интереси, тъй като е ходила в началото на 2009 г. на почивка на остров Бали на разноски на фирмата, чиято собственост бяха взривените складове край "Петолъчката", съобщи Аню Ангелов в парламента. Филип Златанов, председател на Комисията за установяване на конфликт на интереси, разкри, че служителката е с инициали Х. Ш.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване