06/07/12 19:00
(http://www.klassa.bg/)

Зелената икономика е основен акцент в Есенния технически панаир в Пловдив

Зелената икономика става безспорен акцент в най-големия делови форум за инвестиционни стоки и технологии в Югоизточна Европа – Международния технически панаир в Пловдив, съобщиха от пресцентъра на панаира в четвъртък. Инициативата Ден на зелената енергия, която се проведе за първи път в неговото миналогодишно издание, сега разширява мащабите си. На ЕСЕН 2012 са планирани няколко прояви, свързани с този перспективен отрасъл. Енергийна агенция-Пловдив, Асоциацията на българските енергийни агенции и Международен панаир-Пловдив са партньори в предстоящите Дни на зелената енергия.
Те ще са част от програмата на международната изложба за енергетика и екология „Енеко“ - една от десетте изложби в рамките на Техническия панаир, който се организира в дните между 24 и 29 септември. Тази година „Енеко“ ще бъде с много по-силно чуждестранно присъствие, като до момента вече са се включили компании от 7 държави. Кръгла маса „Енергийно обновяване на българските домове“ ще се състои на 26 септември. След дискусиите ще бъдат наградени победителите в състезанието по пестене на енергия. На 28 септември общини и фирми ще представят свои проекти за подобряване на мобилността в градовете и бизнес зоните.
Конференцията „Зелена енергия, околна среда, климат и зелена икономика“ е насрочена за 27 септември. Отново ще бъдат връчени награди на националните победители във ВЕИ Шампионска лига в две категории - „Биомаса“ и „Соларна лига“. Призовете са поощрение за общини и компании, работещи в областта на възобновяемите енергийни източници. Идеята на тази европейска инициатива е да улесни адаптирането към променящата се енергийна ситуация. ВЕИ Шампионска лига обхваща 3500 селища с население от 60 млн. жители от 7 европейски държави, сред които и България. Очаква се интересът към Дните на зелената енергия на ЕСЕН 2012 да бъде много голям след успешния дебют миналата година. Тогава на зелената икономика, технологиите за нейното развитие и новите изделия в тази област бяха посветени експозициите на голяма част от участниците в панаира. Те получиха и най-много златни медали в традиционния конкурс за иновативни продукти.
Акцентът върху зелената икономика е и една от причините за засиления интерес на чужди фирми към ЕСЕН 2012. Вече са заявили участие компании от 19 държави, а прогнозата е да се съберат представители на бизнеса от над 30 страни, работещи в сферата на машиностроенето, строителството, екологията и енергетиката, управлението на водите, химията, минната индустрия, транспорта и автосервизното оборудване, електрониката и електротехниката, информационните технологии, автомобилното производство, твърдят организаторите.
Международен панаир-Пловдив отново предлага на изложителите бонуси и отстъпки в цените за наемане на експозиционни площи като продължение на антикризисната програма в подкрепа на бизнеса, която стартира през 2009 година. Така се дава възможност малки и средни фирми също да се представят на най-голямата изложбена проява в България. Очаква се тазгодишният Есенен панаир да посрещне около 100 000 посетители от близо 20 държави.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване