06/07/12 14:38
(http://www.klassa.bg/)

Няма отстъпка в цената на газа, а намаление на разходите с около $120 млн.

11-процентната отстъпка в цената на природния газ, която според думите на премиера Борисов и енергийния министър Добрев "Газпром" обещал да даде на България от април, не било отстъпка в класическия й смисъл, а механизъм за намаляване на разходите на "Булгаргаз", от който българската държавна компания ще спести около 120 млн. долара. Това обясни в сряда изпълнителният директор на компанията Димитър Гогов, цитиран от БНР и Mediapool. Остава обаче неясно как това намаление на разходите на държавното дружество ще се отрази в цените на синьото гориво за вътрешния пазар.
Намаляването на цената на руския газ бе обявено в края на март след визита на министъра на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев в Москва, където той трябваше да представи официално решението на правителството да спре изграждането на АЕЦ "Белене". Тогава Добрев обяви, че срещу ускоряване на работата по руския газопровод "Южен поток" ще ни бъде дадена отстъпка от 11,1 процента в цената на природния газ за периода от 1 април до края на 2012 г. Тогава изтичат сегашните договори за доставки с "Газпром", а преговорите по новите са още в начален етап.
"Установен е механизмът за получаване на отстъпка, която аз предпочитам да не наричам така, а намаляване на разходите на "Булгаргаз", която ще заплати за същото количество газ със 115-120 млн. долара по-малко за деветте месеца", разясни Гогов пред журналисти в сряда. Според него икономията може и да надхвърли тази сума при благоприятно газово потребление в страната и "Булгаргаз" да получи възможност за максимално нагнетяване на гориво в газохранилището в Чирен.
Шефът на "Булгаргаз" посочи, че този механизъм е одобрен от бордовете на директорите на "Булгаргаз" и на собственика му – "Български енергиен холдинг". Допълнителното споразумение вече било подписано от него и изпратено на "Газпром", откъдето обаче чакат одобрение на документа от техния борд на директорите.
Само преди два дни Делян Добрев обясни, че подписването на поевтиняването на цената на руския газ за България се бави заради нови искания на "Газпром" към финансовия модел за изграждането на "Южен поток", които не можело с лесна ръка да се подпишат, без да е защитен националният интерес на страната. Министърът не уточни какви са новите руски претенции по "Южен поток".
Гогов отказа да коментира и какво предложение за цената на газа през следващото тримесечие ще внесе "Булгаргаз" в Държавната комисия за енергийно и водно регулиране.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване