06/10/12 14:57
(http://www.klassa.bg/)

Понижението на цената на петрола продължава

Цената на петрола е на път да отбележи най-продължителната си тенденция на спад от повече от десетилетие насам, а за финансово затруднените британски домакинства има още добри новини на фона на признаците, че инфлацията пада. Цената на суровия петрол в Ню Йорк се понижава в продължение на шест поредни седмици, което е най-дългият период на спад от декември 1998 г. Петролът поевтиня с 16% тази година и достигна дъно от $82 за барел на Нюйоркската борса в петък, преди да се качи до $82,87, което представлява спад от 2,3%. Суровият петрол сорт Брент поевтиня на Лондонската борса с 2% до $97,96 за барел, след като беше паднал под $97. Преди месец суровият петрол Брент се търгуваше на нива от $113. Поевтиняването идва, след като данни на британската Служба за национална статистика в петък показаха понижение от 0,2% на цените, искани от производителите между април и май, което е понижило годишния темп на ръста до най-ниските му нива от ноември 2009 г. Разходите на производителите за суровини, както и други разходи са се повишили с 0,1% през годината до май, което е най-малкото увеличение от септември 2009 г. и то отразява понижението на цената на петрола.
Данните насърчиха очакванията, че по-ниските производствени цени ще повлияят на британските потребителски цени, които се увеличиха с 3% през април спрямо предходната година, което представлява спад от пика им от 5,2% през септември. Това би трябвало да успокои финансово затруднените домакинства, чийто реален доход, т.е. доход, коригиран спрямо инфлацията, се понижи през последните години. Но икономистите предупредиха, че ще е необходимо време, преди този ефект да се усети, и допълниха, че забавянето на увеличението на производствените цени през последните шест месеца няма да спомогне за понижаването на потребителските цени до средата на другата година.
Самюъл Томс, икономист в Capital Economics, заяви: „Ценовият натиск в началото на кривата на инфлацията отново започна да намалява, което подкрепя тезата, че повишението на потребителските цени най-накрая ще забави темпа си до много ниско ниво.“ Според Томс инфлацията ще падне до едва 1% до другото лято, което е половината от целта на Bank of England за 2%, и ще се задържи на това ниво две-три години. Дори може да станем свидетели на дефлация, ако еврозоната се разпадне, което ще хвърли Великобритания в дълбока рецесия, заяви той.
Но изследване, подкрепено от Bank of England, извършено миналия месец, разкри, че хората са очаквали инфлацията да се повиши до 3,7% през идната година спрямо прогнозите за 3,5% през предишното тримесечие. Данните за производствените цени ще бъдат посрещнати радушно от банката, за която се твърди, че обмисля да влее повече пари в икономиката чрез програмата си за количествени улеснения (QE). Банката обаче не предприе нищо вчера въпреки някои прогнози за увеличение на QE с £50 млрд. „Великобритания се намира в рецесия, инфлацията се понижава, а изследванията на бизнеса смекчиха изводите си, така че може да се подкрепи идеята за повече стимули“, заяви икономистът от ING Джеймс Найтли. „Британската лира обаче поевтиня на търговско претеглена база през изминалия месец, цената на петрола се понижава, а доходността на 10-годишните ценни книжа намаля с 50 базисни пункта. Това леко стабилизира британската икономика, така че може би Bank of England е решила, че има смисъл да се въздържи от критики, докато не приключат гръцките избори, и да се справи с последиците от тях след това.“
Пазарите очакват спад на търсенето на петрол от страна на САЩ и Китай – най-големите потребители на суров петрол в света, тъй като икономиките им се забавят. Китай понижи лихвените си проценти в четвъртък за първи път от началото на финансовата криза през 2008 г., което породи опасения, че важни данни за икономиката, които ще се оповестят този уикенд, може да се окажат слаби. В Европа търсенето на петрол, дизел и самолетно гориво рязко се понижи. Според Международната агенция за енергията търсенето на петролни продукти от Европа е възлизало на 13,7 млн. барела на ден през март, което е с 4,5% по-ниско от същия месец миналата година. Но шофьорите в еврозоната не успяха да се възползват от по-ниските цени на петрола, тъй като поевтиняването на еврото спрямо долара задържа цените близо до рекордно високи нива.
Анализатори от Bank of America Merrill Lynch понижиха прогнозата си за търсенето на петрол през 2012 г. в Европа, което според тях ще се спадне с близо 240 000 барела на ден спрямо предишните им прогнози за понижение от 180 000 барела. „Силно задлъжнелите държави в еврозоната горят петрол и природен газ, които не могат да си позволят“, заявиха от банката. Според тях, ако Гърция напусне еврозоната, търсенето на петрол може да се понижи с една трета. Оливие Жакоб, петролен анализатор в Petromatrix, заяви, че спадът на търсенето ще продължи. „Всеки се опитва да се подготви за излизането на Гърция“, заяви той. „Икономическата активност ще се забави още и това ще окаже влияние върху дизела. Не смятам, че тенденцията ще се промени, особено в Южна Европа.“

По в. „Гардиън“

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване