06/11/12 18:17
(http://www.klassa.bg/)

Има опасност от прегряване в сектора на ВЕИ

Ако тази година България въведе в експлоатация всички заявени и инсталирани мощности от ВЕИ, през следващите 7 години инвестиции в сектора няма да има. Това заяви министърът на икономиката енергетика и туризма Делян Добрев на форума „Балкански политики за зелен икономически растеж“, който се проведе в София в понеделник.
„Имаме стотици мегавати възобновяема енергия, които ще бъдат инсталирани през тази година. Трябва много внимателно да субсидираме „зелената енергия“, защото в момента сме една от държавите първенци в ЕС“, каза още Добрев. Той припомни, че в Чехия и Испания пазарът на ВЕИ вече е „прегрял“ и двете страни са премахнали преференциалната цена за „зелена енергия“. Министърът допусна, че точно затова ДКЕВР се презастрахова с малко по-ниска цена. „През 2020 г. 20,8% от енергията в България ще бъде от възобновяеми източници, което е с 6% повече от настоящия момент“, прогнозира още Добрев.
Чака ни ново поскъпване на тока през 2013 г., което ще е между 15% и 20%. Това заяви Велизар Киряков, председател на Асоциацията на производителите на екологична енергия. Според него ръстът на цената на тока ще е заради повишаването на цените на квотите парникови газове и изкупуването на 30% от емисиите от догодина, а не заради зелената енергия. Според представителите на асоциацията поскъпването на електричеството не се дължи на ВЕИ, а на добавката за „кафява енергия“ - от когенерациите на топлофикациите, за невъзстановими разходи – в това число по присъединяването към системата на въглищните централи ТЕЦ „Гълъбово“ и ТЕЦ „Бобов дол“, и включването в крайната цена на разходи за закупуване на емисии въглероден двуокис от началото на 2013 г.
„Топлофикация-София" продава високоефективното комбинирано производство от електроенергия на цена, която, ако вземем какъвто й да е микс от фотоволтаици, вятърни централи и водни централи, би била 40% по-ниска“, заяви Пламен Дилков пред БНР след консултативния съвет на ДКЕВР за новите цени на тока.
По думите на Киряков в момента има присъединени към енергийната ни система 500 мвт вятърни мощности, 233 мвт фотоволтаици и 60 мвт малки ВЕЦ. При това положение надбавката „зелена енергия“ трябва да бъде увеличена от 3,72 лв. на 3,93 лв., а не както обяви ДКЕВР – на 8,65 лв на мвт без ДДС. Според Киряков производителите на ток от фотоволтаици са съгласни цената да бъде намалена, за да има устойчиво развитие. Но никой не е очаквал този спад да е 58%. Според представителя на браншовата организация цената, на която трябва да се изкупува електричеството от слънце, трябва да е с около 30% по-ниска.
„Правителството подготвя няколко програми за финансиране на енергийната ефективност на стойност над 1 млрд. лв., чийто старт предстои до края на тази година“, съобщи още пред колегите си от Балканския полуостров Делян Добрев. От тях 150 млн. евро ще дойдат по Оперативна програма „Конкурентоспособност“ на ЕС. Други 120 млн. лв. ще бъдат осигурени от фонд „Козлодуй“ „Между 50 и 150 млн. евро ще са кредитна линия от ЕБВР, с която ще бъде осигурено мостово финансиране за одобрените проекти“, обясни пред форума Добрев.
Енергийният министър припомни и плановете на кабинета да стимулира газифицирането на 8000 семейства, които живеят в населени места, където гражданите се отопляват предимно с дърва. „Ще даваме субсидии на домакинствата за изграждане на газовите инсталации в сградите, като ще финансираме 50% от разходите за тях“, допълни министърът. Според Добрев това се налага, тъй като българските домакинства и бизнес консумират от 5 до 8 пъти повече енергия от европейските.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване