06/12/12 16:37
(http://www.klassa.bg/)

Издателите на „Труд“ и „24 часа“ с обвинения за пране на пари

Прокуратурата повдигна обвинения за пране на пари на Огнян Донев и Любомир Павлов, съсобственици в „Медийна група България холдинг“, издаваща вестниците „Труд“ и „24 часа“.
Огнян Донев е с едно обвинение за пране на пари, а Любомир Павлов е с три обвинения – за пране на пари, за документна измама и за невярно документиране. Това съобщи говорителят на Софийската градска прокуратура Румяна Арнаудова във вторник.
Павлов и Донев бяха привикани рано сутринта във вторник в Националната следствена служба (НСлС), където им бяха предявени обвиненията. Първи на разговор в следствието отиде Огнян Донев. На излизане от НСлС той отказа всякакъв коментар.
Около два часа по-късно пред сградата следствената служба пристигна и Любомир Павлов. Пред събралите се репортери той заяви, че са му повдигнати три обвинения – за пране на пари, за документно престъпление и за използване на документи с невярно съдържание.
Павлов определи обвинението като „смехотворно“ и допълни, че според прокуратурата имало фалшифициран подпис на съдружника в издателската група Христо Грозев.
„Основното обвинение е за документна измама - наблюдаващият прокурор е преценил, че е събрал доказателства за това, че чрез използване на документи с невярно съдържание, общо 4 на брой, Любомир Павлов съзнателно е дал възможност на Огнян Донев да получи чуждо движимо имущество и това са 43% от акциите на медийната група”, обясни Арнаудова. Говорителят на СГП обясни, че впоследствие 40% от придобитите преди това общо 83% от дяловете са били върнати обратно на Любомир Павлов и това според прокуратурата е пране на пари, тъй като тази сделка е била осъществена с имущество, придобито чрез тежко престъпление, а именно документна измама.
На Огнян Донев и Любомир Павлов е наложена мярка парична гаранция от по 50 000 лева. Относно обвиненията на Любомир Павлов към наблюдаващия прокурор Момчил Георгиев, че е взел 1 млн. лв. подкуп, за да повдигне обвиненията, говорителят на СГП каза, че не й се вярва, но ако има такъв сигнал, той ще бъде проверен.
Разследването срещу Огнян Донев и Любомир Павлов започна след сигнал на бившите им съдружници Христо Грозев и Карл фон Хабсбург за завземане на дялове в „Медийна група България холдинг“.
Във вторник следобед Грозев и Хабсбург дадоха брифинг, на който Грозев обяви, че Любомир Павлов му е предложил да му върне парите и да бъдат оттеглени обвиненията.
„Предложението беше - „да спрем да се цакаме”, да си оттеглим обвиненията и той да ми върне парите, които сме инвестирали в „Медийна група България”. Аз го попитах: „Ти предлагаш да ми върнеш парите, с които си работил цяла година, и срещу репутацията, която си унищожил.“ И му казах: „Ние имахме репутация, а ти нямаше“, с което той се съгласи”, каза Христо Грозев.
Скандалът между Любомир Павлов, Огнян Донев и Христо Грозев започна през март миналата година. Тогава стана ясно, че Донев и Павлов са си прехвърлили 83% от собствеността, при положение че дни преди това 53% от дяловете са били на дружеството „БГ Приватинвест ГмбХ“, което бе учредено от Грозев, Карл фон Хабсбург и Даниел Руц. Цялата сделка и промяната в Търговския регистър са станали без знанието на Грозев.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване