06/12/12 16:17
(http://www.klassa.bg/)

НАП проверява зърнопроизводители за ДДС измами

В сектора на зърнопроизводството се правят сериозни проверки от страна на НАП срещу източването на ДДС. Анализът на колегите е, че има доста голямо изтичане на средства. Това заяви във вторник земеделският министър Мирослав Найденов пред bTV. Той обясни схемата на източване - „купуват директно от полето, не се дават фактури, след това се намират отнякъде фиктивни фактури“. Найденов не се ангажира с размера на наказание на заловените нарушители, но подчерта, че срещу тях ще има крути мерки. За да се пресекат подобни нарушения, от земеделското министерство настояват да се издават опростени фактури от производителя. В агроведомството обмислят още как да се въведе минимална застраховка на земеделските производители. „Ако евросубсидията, която се плаща на един декар, е около 30 лв., може да се дадат от нея по 50 ст. или 1 лев, които да отиват във фонд, който да помага на стопаните при бедствия“, заяви министърът.
Коментирайки тазгодишната реколта, Найденов каза, че в момента плодовете и зеленчуците, които ядем, са българско производство и че очаква цените им да започнат да падат, защото са в сезона. Той припомни, че държавата е решила да компенсира зеленчукопроизводителите тази година допълнително с още 3 млн. лв. заради природните бедствия. Досега са предвидени около 30 млн. лева за тях. По думите му житото е по-малко от миналата година, но все пак достатъчно за нуждите на страната. Агроминистърът заяви още, че няма да подкрепи предложението на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) да се забрани услугата „ол инклузив“ в хотелите под 4 звезди.
Колкото до протестите на ветеринарите в София, Мирослав Найденов уточни, че предложенията на земеделското министерство са, когато държавата изпадне в по-тежка ситуация, като например кризата с шапа, да може да вкара държавни ветеринарни лекари, за да се приключи бързо с проблема. По думите на министъра комисията е либерализирала пазара, позволила е на стопаните да избират ветеринарния си лекар и е премахнала задължителното членство в Българския ветеринарен съюз. Тези предложения ще влязат и в бъдещия закон за ветеринарномедицинската дейност, срещу който протестираха от съсловната организация.



Субсидират директната продажба на храни от животински произход

Осем проекта за инвестиции, свързани с директни доставки на храни от животински произход, вече са одобрени от Държавен фонд „Земеделие”, съобщиха от фонда. Схемата възстановява 50% от разходите за изграждане на търговски помещения и купуване на търговско оборудване за директни доставки на малки количества суровини и храни от животински произход.
Държавната помощ финансира построяването или приспособяването на съществуващи сгради и помещения за търговия на дребно, както и купуването на млекомати, хладилници, хладилни витрини и друго специфично търговско оборудване. За да осигурят средства за изпълнението на проектите си, кандидатите могат да ползват кредитиране от фонд „Земеделие”.
Схемата добива все по-голяма популярност и интересът към купуване на млекомати расте. Този начин на търговия дава възможност на потребителите да купуват качествени продукти директно от производителя.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване