06/12/12 16:15
(http://www.klassa.bg/)

Туристи се оплакват от нискокачествен „ол инклузив“ у нас

Срещу стотици хотели в България са подадени оплаквания за лошо качество на услугите от типа „ол инклузив“, пише вестник "Ромъния либера", цитиран от БТА. Вестникът отбелязва, че инициативата за ограничаване на “ол инклузив” услугите само в рамките на луксозните хотели е подкрепена от българското правителство, след като бяха констатирани несъответствия между капацитета за настаняване и този за обслужване в ресторантите.
Много туристи са се оплакали, че менютата са еднообразни, а сервираните напитки са с лошо качество. Става ясно, че само през миналата година над 300 хотела са били глобени за това, че са предлагали храна с лошо качество в този тип туристически пакети.
Тази година северната ни съседка ще предлага „ол инклузив“, включително в тризвездни хотели по Черноморието. В рамките на пакета се осигуряват три хранения на ден на шведска маса, напитки, безплатен достъп до басейн, шезлонг и чадър на плажа и места за игра за децата. Тарифите за пакети с пет нощувки започват от 895 леи (еврото се разменя за 4,46 леи) на човек в хотелите с пет звезди и стигат до 795 леи и 696 леи при хотелите с четири и съответно три звезди.
Проектът за нов Закон за туризма у нас предвижда някои промени, с които се цели подобряване на туристическото обслужване. Сред предложенията за промени в курортния комплекс Слънчев бряг са и тези работното време на всички открити заведения да бъде ограничено до 24.00 часа, групите участници в бар-турове след полунощ няма да сменят заведението. До 00.00 часа групата трябва да е влязла в последното поред заведение. То трябва да е закрито и добре шумоизолирано. Тези промени в законодателството ще бъдат представени в Министерството на икономиката, енергетиката и туризма в четвъртък, каза председателят на Управителния съвет на Съюза на собствениците в Слънчев бряг Елена Иванова. Срещата с министър Делян Добрев ще бъде с представители на браншовите организации, за да се уточнят последни промени в законопроекта. Ще предложим също забрана за използването на клаксони във вътрешността на комплекса, както и движение на триколки. Основното предложение, което съюзът ще направи на срещата в МИЕТ, е свързано с изясняването и определянето на статута на националните курорти, които са извън населените места, посочи Елена Иванова.
Законът за забрана на тютюнопушенето в закрити обществени пространства не е дал ясна рамка за това, какво значи терминът "на закрито". В заведения с две стени например инспекторите позволяват да се пуши, а с три – не. Единствено съдът може да каже дали нашите препоръки са правилни, заяви пред bTV Димитър Димитров, директор на дирекция "Обществено здраве" в здравното министерство. До момента са направени над 7200 проверки, като някои обекти са проверявани по два пъти. Издадени са 16 акта и 193 предписания.
Плажовете са открити обществени места, така че реално не ги засяга законът, уточни Димитров по повод опасенията, че част от туристите ще настояват пред здравните инспектори, че плажът е открито място, а противниците ще апелират, че това все пак е обществено място, където се събират и много деца. За откритите заведения по плажа забраната за пушене не важи. Някои от тях, които са полузакрити, имат статут на открито заведение и клиентите им могат да пушат спокойно. В закона обаче няма понятия като „полуоткрити", „лятна градина" или „полузатворени пространства", което допълнително обърква инспекторите според Димитров. Проверяващите имат право да влизат в заведенията и без управителя, но нямат право да глобяват без присъствието на полиция.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване