06/13/12 13:48
(http://www.klassa.bg/)

Космически лазери ще пазят Земята от астероиди

За да се защити Земята от астероиди, учени предложиха да се използват множество спътници с лазери на слънчеви батерии, съобщи Лента.ру. Лазерите ще изменят траекторията на опасните небесни тела, изпарявайки част от материала на тяхната повърхност. Разработката ще бъде публикувана в сп. Advances in Space Research, но вече може да се прочете на сайта на Корнелския университет, САЩ.
За да се измени траекторията на астероида, учените предлагат да се използва методът на лазерна аблация – отделяне на вещества от повърхността на твърдото тяло чрез изпаряване и сублимация. Предполага се, че ако на едната страна на астероида се фокусират множество лазерни лъчи, може да се постигне взривно изпаряване на неголямо количество вещество, което ще придаде на небесното тяло реактивен импулс в нужната посока.
По-рано се смяташе, че за генериране на необходимия импулс трябва да се използва много мощен лазер, захранван от ядрена установка. Но създаването и извеждането в орбита се оказва технически трудно. Подобен лазер ще бъде много масивен и ще му е нужна сложна система за охлаждане.
Сега американските учени препоръчват не един свръхмощен лазер, а много по-малки. Така ще се използва и слънчева енергия вместо ядрено гориво.
Китайски учени бяха предложили преди време за изменение на траекторията на астероидите да се използват космически апарати, привеждани в движение от слънчеви панели. Апаратът се сблъсква с астероида и го оттласква на по-безопасна траектория.
В момента с най-голямо внимание се следи астероидът Апофис, който се очаква да се приближи до Земята веднъж през 2029 г. и втори път през 2036 г. Диаметърът му е 270 метра, а теглото 27 милиона тона. Вероятността той да се сблъска с нашата планета е много малка, но не се изключва заради факта, че не знаем с голяма точност траекторията му.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване