06/17/12 14:51
(http://www.klassa.bg/)

Христо Иванов, пропърти мениджър на City Center Sofia: Новите молове ще доведат до преразпределение на потреблението

- Г-н Иванов, City Center Sofia оперира от 6 години на пазара и е един от първите молове в София. Кога бе най-ниско потреблението и кое нанесе най-сериозен удар върху бизнеса ви?
- Компанията, която представлявам, AIG Lincoln, управлява City Center Sofia през последната една година, затова бих могъл да говоря за този период от време. Според официалната статистика спадът в потреблението на дребно в България е сред най-високите в Европа през февруари. Предпоставка за това бяха и лошите атмосферни условия, които се запазиха за дълго през първите месеци на годината. Това неминуемо се отрази и на продажбите в City Center Sofia. Тази тенденция обаче не е изненадваща, тъй като по принцип силните търговски месеци започват с началото на пролетта и ние вече наблюдаваме промяна на потреблението в положителна посока, която се надяваме да можем да задържим. Тук бих искал да цитирам направеното скорошно проучване сред клиентите на City Center Sofia, според което хората, които ни посещават, са склонни да похарчат при посещение при нас два пъти повече пари, отколкото посетителите в останалите търговски центрове.

- Много от колегите ви се оплакват от големия обем на свободни площи. Как успявате да привлечете търговците? Правите ли специални отстъпки или промоции за тях? Има ли голямо текучество на наемателите?
- Факт е, че предлагането на търговски площи се увеличи драстично през 2011 г. с откриването на новите търговски центрове. През следващата година се очакват още нови проекти, които допълнително ще засилят конкуренцията. Свободните търговски площи в City Center Sofia са в здравословните граници около 10%, което ни позволява и известна гъвкавост в привличането на нови наематели. Нямаме практика да правим промоции на свободните площи, вместо това сме се фокусирали върху изготвянето и предлагането на гъвкави договорни условия.

- Какви са средните цени, при които се отдават помещенията? Имат ли те фиксирана стойност или варират за отделните обекти? Оборотите на търговците влияят ли върху определянето на сумите за ползване на помещенията от тях? Преди време именно в City Center търговците организираха протест с такова искане.
- Не бихме могли да говорим за средни цени поради факта, че всеки договор се изготвя индивидуално според нуждите и изискванията на конкретния наемател. При подписване на договори за наем взимаме под внимание локацията, квадратурата, типа стока, която ще се продава, и разпознаваемостта на търговската марка. Наемните нива се съобразяват и с оборотите, които даден обект генерира. Наемателите нямат "скрита хазна", която да дотира месечните им разходи, така че финансовите им ангажименти към търговския център отговарят на оборота, който реализират.

- Какви са прогнозите ви за пазара през следващите няколко години? Ще се наводни ли пазарът прекалено много, или все още има място за новите молове?
- Пазарът ще запази висока динамика и през следващите години, породена от очакванията за откриване на нови големи търговски площи. Това аз бих нарекъл здравословна конкуренция, а тя винаги помага в изграждането на пазара. Реално очаквам да се получи първо преразпределение на потреблението и едва след това да се върви към оформяне на някаква цикличност на пазара.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване