06/18/12 13:52
(http://www.klassa.bg/)

Китайският космически кораб "Шънчжоу XI" успешно се скачи с модула "Тянгон I"

Китайският космически кораб "Шънчжоу XI" с тримата тайконавти, един от които е жена, успя успешно да се скачи автоматично в понеделник сутринта с изстреляния през септември модул „Тянгон I", предаде Би Би Си. Операцията по скачването е изключително сложна, тъй като екипажът на борда по-късно ще трябва да извърши и ръчно процедурата. Това е четвъртата китайска пилотирана мисия. Тя е логично продължение на автоматизираната мисия от миналата година "Шънчжоу VIII". Скачването бе излъчвано на живо по китайската държавна телевизия.
По време на полета ще се осъществят различни научни експерименти, включително и медицински тестове, как се отразява на човешкото тяло безтегловността. От Би Би Си поясняват, че само двама от тайконавтите ще влязат в „Тянгон I", за да може в случай на непредвидена авария някой от кораба да реагира. Въпреки че мисията още не е приключила, в Китай вече се говори за "Шънчжоу X" през есента на следващата година.
Първият пилотиран полет в Космоса, който Китай осъществява, е през 2003 г. с "Шънчжоу V", само с един тайконавт. След това, през 2005 г., е изстрелян "Шънчжоу VI" с двама души на борда, а през 2008 г. лети "Шънчжоу VII" с тричленен екипаж.
Китай е третата страна в света след САЩ и бившия Съветски съюз, която изпраща жена в Космоса, благодарение на собствена технология. Настоящата мисия се реализира 49 г. след като Валентина Терешкова летя в Космоса от 16 до 19 юни 1963 г.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване