06/24/12 14:12
(http://www.klassa.bg/)

Осъществи се ръчно скачване на китайския космически кораб "Шънчжоу XI" с модула "Тянгон I"

Китайските тайконавти от космически кораб "Шънчжоу XI" успешно се скачиха с модула "Тянгон I" без помощта на техниката, съобщава Би Би Си. Това е първото в историята на китайската астронавтика ръчно скачване в Космоса. То бе предавано на живо по китайската държавна телевизия. Операцията е ключов фактор в плановете на Китай да изгради космическа станция до 2020 г. Ръчното скачване по принцип би било нужно само при отказ на системите. То е изключително трудна маневра поради факта, че и двата обекта се движат с хиляди километра в час. Това реално е второто скачване на космически кораб "Шънчжоу XI" към модула "Тянгон I", след като на 18 юни т.г. той извърши операцията автоматично.
Ръчно скачвания се извършват още от 60-те години, като за най-големи специалисти в областта се смятат САЩ и тогавашният Съветския съюз.
По план "Шънчжоу XI" ще се отдели окончателно от "Тянгон I" на 28 юни и ще се приземи на Земята ден след това, като според предварителни изчисления това трябва да стане във вътрешността на Монголия. Четвъртият пилотиран полет на китайски тайконавти е забележителен и с факта, че за първи път в тричленния екипаж има и жена - Лиу Янг.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване