06/18/12 16:43
(http://www.klassa.bg/)

Оптимизмът на пазарите от гръцкия вот се оказа кратък

Оптимизмът на световните финансови пазари след резултатите от изборите в Гърция се оказа твърде кратък. Победата на проевропейската „Нова демокрация“, която внесе успокоение, че страната няма да напусне еврозоната, повдигна индексите, но за кратко. Първоначално зелената вълна тръгна от азиатските борси и впоследствие се пренесе на Стария континент. В следобедната сесия обаче някои от основните индекси отново се върнаха на отрицателна територия. Френският CAC 40 падна с 0,18%, а EURO STOXX 50 - с 0,60%.
Опасенията на инвеститорите отново се насочиха към Испания и Италия, където доходността по дълговите им книжа тръгна нагоре. При 10-годишните испански облигации например тя скочи с 22 базисни пункта до 7,14% - най-високото ниво, откакто е създадено еврото, и дори по-високо от това, на което Гърция, Ирландия и Португалия поискаха спасителна помощ. Доходността по италианските дългови книжа пък нарасна с 15 базисни пункта до 6,08%.
Това веднага се отрази на фондовите пазари в Мадрид и Рим. Испанският индекс IBEX 35 падна с 2,10% в следобедните часове, а италианският FTSE MIB светеше в червено с -2,04%.
По-рано в понеделник премиерът на Испания Мариано Рахой заяви, че страната му няма да изпълнява препоръките на Международния валутен фонд за съкращаване на дефицита.
В края на миналата седмица от финансовата институция предупредиха, че плановете за дупката в хазната на правителството ще се окажат грешни и тя ще е по-голяма от прогнозираната. Затова препоръчаха правителството да разгледа възможността за допълнително повишаване на данъците и най-вече на ДДС, както и за понижаване на заплатите на държавните служители.
Освен провеждането на реформа в банковия сектор и съкращаването на държавните разходи „в момента правителството работи и върху реформа на системата на държавно управление, която ще позволи да бъдат решени най-важните проблеми“ и най-вече да бъде свит дефицитът в държавния бюджет, на свой ред изтъкна испанският премиер.
Еврото също следваше тренда на индексите – първо получи подкрепа и поскъпна с 0,8% спрямо долара сутринта, но в следобедните часове пое надолу. Американските индекси също приеха новините от другата страна на Океана със спадове в началото на щатската сесия.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване