06/19/12 15:51
(http://www.klassa.bg/)

Банките в България не отпускат средства за сливания и придобивания

Банките в България не отпускат средства за сделки за придобивания. Това съобщи Атанас Бангачев, партньор в адвокатската компания CMS Cameron McKenna. Основна причина за това е несигурността и консервативният подход на финансовите институции след началото на кризата. Ако има съществуващ дълг, той се преструктурира, но привличането на нов е много трудно, твърдят от CMS. Освен това банките в страната имат сериозно количество натрупан дълг, тъй като преди 3 години разсрочиха много кредити и сега идва моментът на техния падеж. Според експертите ситуацията не се е променила драстично през този период, което поставя институциите пред голямо предизвикателство. От една страна, заемите може отново да се наложи да се преструктурират, което пак ще отложи решението на проблемите. От друга, активите може да бъдат реализирани, но проблемът в този случай идва от липсата на интерес.
Велико Савов, старши сътрудник в адвокатското дружество, коментира, че има интерес от купувачи, които обаче не успяват да намерят цели за придобиване. Често предлаганата сделка е прекалено малка. Инвеститорите търсят нещо в рамките на 20-30 млн. евро, докато в България активите са с по-малка стойност. Като положителна тенденция от компанията отчитат увеличаването на инвестициите в земеделието. Въпреки това в сектора има липса на готови бизнеси за продажба.
Наблягаме на оптимистичните тенденции, но финансовата криза и проблемите около еврото тежат. Според Атанас Бангачев в България имат отлив на чуждестранните инвеститори и в същото време между български компании се сключват много сделки, основно преструктуриране на съответния сектор.
Експертите представиха доклад на CMS Cameron McKenna, според който сливанията и придобиванията у нас отчитат 62% ръст на годишна база до 1,2 млрд. евро в края на 2011 г.
Броят сделки се увеличава с 26% на годишна база до 120 за миналата година. През 2008 г. те са били 136 на стойност 2,13 млрд. евро. В доклад на DealWatch, за първото полугодие на 2012 г. обаче има регистрирани 45 сделки на стойност 194 млн. евро, което е спад в броя сделки с 24% на годишна база, а в сумата - с 80% на годишна база, спрямо 963 млн. евро за първата половина на 2011 г. Бангачев допълни, че тенденциите през 2011 г. и 2012 г. са за протакане на сливанията и придобиванията и увеличен риск да не се стигне до подпис.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване