06/20/12 14:16
(http://www.klassa.bg/)

Възстановяват римската крепост „Сексагинта Приста" край Русе

Николай Ненов, директор на Регионалeн исторически музей в Русе, Деяна Заркова, ръководител на проекта, и арх. Боряна Хараланова - проектант, представиха проекта „Възстановяване и социализация на Римска крепост „Сексагинта Приста”.
Проектът е на стойност 1 293 601.92 лв. и се финансира от Европейския съюз по Оперативна програма „Регионално развитие”. Бенефициент е Министерството на културата.
Предвижда се основно ремонтиране и адаптиране на двете сгради на територията на културната ценност. За обезпечаване на достъпа до „Сексагинта Приста” ще бъде изградена и осветена рампа, разположена над археологическите останки. Ще бъде изградено и оформено художествено осветление. За целите на атракцията ще бъде изградена и база за експериментална археология.
Изграждането на база за експериментална археология и експонирането на характерните за крепостта елементи ще създаде възможности както за реализацията на ученически и студентски практики, така и за увеличаване потенциала на туристическата атракция.
Проектът е насочен към осигуряването на равни възможности за достъп до културни продукти и услуги, които ще бъдат предлагани на всички жители и туристи, без значение от техните физически възможности, етническа или социална принадлежност. Проектът ще създаде условията за участие на граждани в неравностойно положение в културни дейности и ще осигури необходимата инфраструктура за достъп на всички посетители, без значение нивото на тяхната мобилност.
Ремонтните дейности по проекта, спечелен от Министерството на културата, трябва да приключат през август 2012 г.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване