06/20/12 17:16
(http://www.klassa.bg/)

НС прие ветото на президента против кариерните бонуси на ВСС

Парламентът прие ветото на президента, отхвърляйки т. нар. кариерни бонуси за членовете на ВСС и Инспектората на ВСС (ИВСС). При гласуването в сряда само осем депутати бяха „за“ текстовете при необходими 121 гласа. 90 се въздържаха, а 6 бяха против. Любопитното е, че и осмината, не одобрили ветото, бяха депутати от ГЕРБ, макар че зам.- председателят на групата Искра Фидосова заяви, че депутатите от управляващата партия ще се съобразят с държавния глава.
Така засега магистратите няма да бъдат издигани на по-висока длъжност от тази, която са заемали, преди да бъдат избрани във ВСС и ИВСС. Текстовете обаче отново ще бъдат обсъждани в следващите дни в правната комисия. Според нейния председател Искра Фидосова проблемът остава и следва да бъде разрешен, тъй като съдиите, прокурорите и следователите в двата органа спират кариерното си развитие за девет години. Така качествените хора в съдебната система нямало да бъдат мотивирани да кандидатстват за членове на ВСС и инспектори в ИВСС. От нейните думи стана ясно, че е възможно текстовете да бъдат коригирани така, че самият Висш съдебен съвет да одобрява издигането на бившите членове на ВСС и ИВСС. По този начин ще паднат аргументите на президента за противоконституционност, понеже съгласно отхвърлените с ветото разпоредби законодателният орган кадрувал по недопустим начин в съдебната власт.
Друг вариант според Фидосова е да се одобри старо предложение за въвеждане на извънредна атестация след завръщането на магистратите в съдебната система.
Идеите на Искра Фидосова обаче са в известен дисонанс с мнението на премиера Бойко Борисов, според когото сегашният ВСС е с лоша репутация и членовете му не заслужават „кариерен бонус“. Мандатът на този Висш съдебен съвет изтича на 3 октомври. Въпросът е дали НС би приело отново текстовете така, че те да не важат за настоящия ВСС, с което да се удовлетворят и Борисов, и групата на ГЕРБ в парламента.
От дебатите в сряда стана ясно, че и в БСП мненията за т. нар. кариерни бонуси са разнопосочни. Според Михаил Миков те са логични, защото така се гарантира независимост на магистратите от ВСС и ИВСС. Друга част от депутатите на БСП обаче не подкрепят издигането с една степен.
В ДПС са категорични, че проблем има, но не това е начинът за разрешаването му. Те обаче не дадоха конкретна идея какво следва да се направи.
От Синята коалиция са твърдо против кариерните бонуси. Според Иван Костов магистратите, които влизат във ВСС, би следвало да имат достатъчно извисена мотивация на обществен дълг, а предложението за последващото им кариерно израстване било само по себе си обида спрямо тях и извращаване на системата.
От „Атака“ определиха дебатите като отклонение от реалния проблем. Според Павел Шопов всичко в крайна сметка се въртяло около това ГЕРБ да наложат удобен за тях главен прокурор за следващите седем години. Така те щели да избегнат съдебно преследване, понеже били същите като предните управляващи от тройната коалиция.
От РЗС също заявиха, че не кариерните бонуси са главният проблем на съдебната система. Емил Василев припомни старата идея на партията му, че е нужна цялостна реформа, която включва напълно нова глава в конституцията относно съдебната власт. Това обаче можело да извърши само Велико Народно събрание, което логично означавало, че е нужен и изцяло нов основен закон.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване