06/20/12 22:28
(http://e-vestnik.bg/)

Първа среща между Обама и Путин като президенти

Путин и Обама в Мексико. Снимка: официален сайт

Президентите на САЩ и Русия се съгласиха на среща в Мексико, че насилието в Сирия би трябвало да спре, но Барак Обама не успя да получи подкрепата на Владимир Путин за промяна на режима в Дамаск, пише британският в. “Гардиън”.

В съвместна декларация след срещата се казваше само, че на сирийския народ би трябвало да се даде възможност независимо и демократично да определи своето бъдеще, но нямаше призив за оттегляне от власт на сирийския президент Башар Асад, както настоява Белият дом.

Отношенията между САЩ и Русия са хладни от месеци заради редица въпроси, включително Сирия и тревогата на Москва от американските планове за противоракетна отбрана в Европа. Вашингтон открито изразява недоволството си от руската подкрепа за Сирия и възпрепятстването на по-сурови мерки на ООН срещу Дамаск, отбелязва изданието.

Срещата между Обама и Путин не показа признаци за подобряване на отношенията. Американският президент определи разговорите като “искрени”, което на дипломатически език означава липса на съгласие. Без подкрепата на Путин няма почти никакъв шанс за по-строги действия на ООН срещу Сирия, при положение че Русия може да наложи вето върху всяко предложение в Съвета за сигурност.

Изразената от двамата лидери подкрепа за плана на Анан също беше куха. ООН и други признават, че засега проектът е пълен провал, посочва вестникът.

Усещането, че срещата е била от по-голяма полза за Путин, отколкото за Обама, беше подсилено от изказването на руски дипломат, който на въпрос дали срещата е била важна за руснаците, отговори: “Да, но още повече за американците.”

Путин тъкмо излиза от избори, а на Обама му предстоят такива, което прави американския президент по-уязвимия от двамата. Сирия още не е въпрос, имащ значение за изборите, но ако телевизиите продължат да показват кадри с все повече убийства, тя лесно може да се превърне в такава тема, изтъква “Гардиън”.

Обама и Путин посветиха почти една трета от двучасовия разговор на кризата в Сирия, но обсъжданията не показаха признаци, че руският лидер е склонен да спре да подкрепя Асад, посочва в. “Вашингтон пост”. Обама и Путин засегнаха също международните усилия за обуздаване на ядрените амбиции на Иран, пише в. “Ню Йорк таймс”.

Срещата им в Мексико преди форума на Г-20 се състоя в същото време, когато в Москва се водеха тежки преговори за иранската ядрена програма. Обама каза, че двамата с Путин са “подчертали общия си подход” и са се съгласили, че все още има шанс въпросът да бъде решен по пътя на дипломацията, отбелязва изданието.

БТА

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване