06/21/12 18:19
(http://www.klassa.bg/)

Еврогрупата решава съдбата на Испания

Министрите на финансите от еврозоната трябва да вземат решение по горещите теми, свързани с дълговата криза, на решаваща среща, започнала в четвъртък вечерта. На първо място става дума за Испания, която се чака всеки момент да поиска финансова помощ от европейските си партньори, предадоха световните агенции. Конкретната сума обаче не е ясна, като Еврогрупата вече одобри да й даде 100 млрд. евро.
Министрите обсъждат и как да върнат Гърция в правилния път на икономическо възстановяване, след като южната ни съседка успя да формира правителство, и то от партии, подкрепящи спасителния пакет. Съдбата на Кипър, който предстои да поеме ротационното председателство на Европейския съюз за шест месеца, също е в дневния ред на заседанието на Еврогрупата. Очаква се страната да се обърне за помощ за банките си, но без да се налагат икономически мерки за икономии в замяна. Проблемите на острова са свързани с дълговата криза в Гърция, тъй като местните банки имат сериозни експозиции към гръцки книжа
До 30 юни Никозия трябва да намери 1,8 млрд. евро за рекапитализация на най-тежко пострадалата финансова институция - Кипърска народна банка, а в близките година и половина до три години ще са й необходими и още 5 млрд. за погасяване на дългове.
В петък към финансовите министри на еврозоната се присъединяват и останалите им колеги от 27-те. Те трябва да обсъдят темата за данъка върху финансовите транзакции.
В петък в Рим ще се състои и среща между ръководителите на Италия, Германия, Франция и Испания.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване