06/21/12 18:04
(http://www.klassa.bg/)

Кръгла маса ще търси консенсус по Закона за горите

Заседанието на парламентарната земеделска комисия в четвъртък започна със спор между управляващи и опозиция дали е законово обосновано обсъждането на ветото на президента за Закона за горите, преди то да бъде дебатирано в Народното събрание. Както обясни председателят на комисията Десислава Танева, задачата на ресорната комисия е да предложи на Народното събрание да приеме или не повторно ЗИД на Закона за горите. По думите й комисията сега е на ход, каквото е решението на Народното събрание. Няколко депутати от Коалиция за България - Георги Божинов, Димчо Михалевски и Пенко Атанасов, възразиха по процедурата. В дискусията участваха министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов, Лилия Иванова, главен секретар на министерството, Красимир Каменов, заместник изпълнителен директор на Изпълнителната агенция по горите, представители на отговорните ведомства и представителите на неправителствените организации, които имат противоположни позиции по законопроекта.
Премиерът заяви, аз ще го потвърдя – не ние ще вземем решение за Закона за горите, а парламентът, заяви по-рано през деня Мирослав Найденов. Според него, групата на ГЕРБ ще застане зад постигнат консенсус. „Правителството не реагира твърдо, видяхте. Не се оправдаха опасенията за полицейско насилие или спекулациите на БСП, че едва ли не ще изкараме организирано държавни служители. Не само не ги призовавам, забранявам им даже да протестират в работно време”, коментира Найденов и подчерта, че държавата не може да бъде парализирана от протести. Според него това не е национален въпрос и обществото не е разделено. „Има групи от по няколко хиляди, които защитават своите тези“, каза агроминистърът. Той обяви, че и двете страни вече са отстъпили от твърдата си позиция и че на 3 юли от 10.00 часа ще има кръгла маса за обществено обсъждане, преди да стартира процедурата по първо четене на Закона за горите в пленарна зала.
Десислава Танева пък коментира пред радио „Фокус“, че не е очаквала толкова изострен дебат по новия Закон за горите. По думите й до приемането на законопроекта са направени много корекции в полза на интересите на гражданите и заради това не очаквала, че споровете след неговото приемане ще стигнат до улични протести. След 10 дни на сайта на земеделското министерство ще бъдат качени стенограмата, законопроектът и предложенията на неправителствените организации. Всички заинтересовани страни ще могат да дават предложения за промени в законопроекта, които също ще бъдат качвани на сайта.



"Витоша ски":Трябва да спазваме всички закони, а не само екологичните


Не е истина тиражираното от екоактивисти твърдение, че „Витоша ски” АД няма уредено право на строеж за собствените си лифтове. Лифтовете ни са разположени върху територията на парк „Витоша”, която е публична държавна собственост. А с приватизационната процедура ни е прехвърлено ограничено вещно право, което произтича от собствеността на държавата върху земята. Всички знаем принципа - който е собственик на земята, е и собственик на всичко изградено върху нея. Така че на твърденията, че притежаваме не лифтове, а старо желязо, може да отговорим. Да, притежаваме много стари лифтове, действащи в най-демодираната ски зона в света. Ние искаме да променим тази печална картина и имаме силната подкрепа на модерните и активни хора на България. Най-отговорно заявяваме, че „Витоша ски” АД е собственик на обектите, притежава всички документи, установяващи правото й на собственост, и сме готови да ги предоставим на всеки компетентен експерт, който е поканен от българска медия за становище по въпроса.
Спряхме сезона през миналата зима, защото приетият Закон за горите през 2011 г. постави изискване ски пистите да се изключат от горския фонд. Ние не сме концесионер на зоната, имаме само собственост върху лифтовете и наемаме пистите от горското стопанство. Но пистите на Витоша не бяха изключени от горския фонд, а при тази ситуация не можехме да ги наемаме. Освен това ни бе отказано да прочистим просеките под съоръженията, въпреки че техническият надзор ни нареди тези мерки за безопасност. Ако бяхме пуснали съоръженията, кой щеше да носи отговорността за здравето и живота на туристите и скиорите? Съжаляваме за проваления сезон при толкова много сняг. Но ние понесохме най-големите негативи, критика и загуби, защото нито един човек не е уволнен от компанията.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване