06/21/12 16:02
(http://www.klassa.bg/)

Рекордни печалби от имотите на британската корона

Доходът на кралицата ще се увеличи рязко, след като процъфтяващият пазар на първокласни недвижими имоти в Лондон и разработването на вятърни ферми по британското крайбрежие доведоха до рекордни печалби от управлението на кралските имоти.
Crown Estate, която държи недвижими имоти от името на британската кралица, отчете ръст на печалбата си от £231 млн. на £240 млн. за годината до 31 март. Това означава, че Елизабет ІІ ще получи сумата от £36,1 млн. следващия април, за да покрива разноските по официалните си задължения, което представлява увеличение от 16% спрямо сумата от £31 млн. за тази година, и то въпреки наложените от правителството сериозни съкращения на публичните разходи. Увеличението се дължи на промени, въведени от управляващата коалиция в начина, по който британските данъкоплатци финансират монархическия си апарат. Министърът на финансите Джордж Озборн премахна стария модел за обезпечаване на публичните изяви на кралицата, при който се отпускаха определени средства, и го замени с т. нар. Sovereign Grant, който носи 15% от годишните печалби на Crown Estate. Тази мярка бележи историческа промяна на системата. Нетните приходи от управлението на имотите на короната се насочваха към Министерството на финансите и данъкоплатците от 1760 г., когато крал Джордж III прехвърли кралските недвижимости на държавата в замяна на годишен доход, който да спонсорира изпълнението на официалните му задължения.
Говорител, представляващ ведомството на Озборн, заяви, че целта на Sovereign Grant е да предостави на кралското домакинство „дългосрочно устойчиво финансиране“ и то „не е представително за сумата, която това домакинство трябва да похарчи“. По силата на закона от 2011 г., уреждащ промяната в статуквото, неизползваните средства ще се съхраняват в Резервния фонд и може да се връщат на Министерството на финансите. „През изминалата година Crown Estate постигна задоволителни резултати въпреки трудните условия“, заяви говорителят. „Новините са добри за данъкоплатците, тъй като печалбите ще отидат в държавната хазна и ще допринесат значително за публичните финанси. „Променената схема за обезпечаване на Елизабет ІІ, която бе създадена да осигури дългосрочна стабилна основа на кралските финанси, е свързана с печалбите на кралското предприятие. Въпреки че от кралското домакинство зависи дали ще харчи парите разумно и ще гарантира финансовото си положение. Това включва и поддържането на адекватни резерви в случай на неочаквани разходи и спад на приходите“, продължава официалното лице. Допълнителните средства могат да се използват и за забавени ремонти на кралските дворци. Говорител на Бъкингамския дворец заяви: „Кралското домакинство е напълно ангажирано да гарантира стойност за парите на данъкоплатците и вече намали разходите си с една пета в рамките на пет години. Отпуснатият процент е по-прост и по-прозрачен начин за финансиране на монархията и, разбира се, подлежи на проверки от Сметната палата.“
„Печалбите от имотите на короната се увеличиха до рекордни нива благодарение на по-високите наеми за търговците на дребно. Увеличение на дохода има и при притежаваното от кралицата океанско дъно, което носи наеми от нови разработки на ветропаркове и постъпления от строители за използваните от тях материали, като пясък например. Crown Estate има и портфолио от имоти с историческа стойност като Риджънт стрийт, Големия уиндзорски парк, обработваеми земи и по-голямата част от британското крайбрежие, както и имоти, закупени през последните няколко години, като например търговския център „Уестгейт“ в Оксфорд. Стойността на тези активи в момента е £7,6 млрд. след увеличение от 7,4% през последните 12 месеца въпреки връщането на Великобритания към рецесия. Като се включат и парите в банката, стойността на организацията възлиза на £8 млрд.
„Измина още една прекрасна година за компанията. Отличното ни портфолио и динамичното управление на активите бяха основният фактор за силното финансово представяне и издръжливостта срещу пазарната волатилност напоследък“, заяви Алисън Нимо, главен изпълнителен директор на Crown Estate.

По в. „Дейли телеграф“
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване