06/24/12 15:48
(http://www.klassa.bg/)

„Берета трейдинг“: Работник е виновен за взривовете край Петолъчката

Взривът в склада за боеприпаси край Петолъчката, при който загинаха трима души, е причинен от неоторизирано пипане и работене с боеприпаси. Това заяви пред бТВ Десислав Делев, собственик на фирмата „Берета трейдинг“, чиито складове гръмнаха преди три седмици.
Делев призна, че в складовете е имало различни боеприпаси от тези, които са били по договор с Министерството на отбраната. Според твърденията на Делев обаче те са пристигнали в базата, опаковани досущ като боеприпасите, които фирмата обезврежда.
Шефът на „Берета трейдинг“ разказа, че боеприпасите са били приети от служителя Васил Трифонов, но са били опаковани и той не е можел да види какво има вътре. В базата разбрали, че получените боеприпаси са различни, едва когато ги отворили. Служителите ги снимали и са уведомили ръководството на фирмата, което от своя страна е трябвало да реши какво да се прави.
„Различието между два боеприпаса не убива, нито съхранението му в базата. Белята става, когато се пипа нещо, за което дадено лице не е оторизирано“, заяви Десислав Делев. Той обясни, че работникът, който е отворил и се опитал да работи с боеприпасите, е бил предупреден да не ги пипа. Според собственика на „Берета трейдинг“ това значи, че не технологията по утилизация е причината за избухналия взрив.
„Технологиите, по които се работи за унищожаването на тези бойни части, са изготвени от правоспособен технолог. Те напълно отговарят на договора с Министерството на отбраната“, заяви Делев.
Зам.-министърът на отбраната Валентин Радев обаче откри несъответствие в думите на Десислав Делев и технологията, която е утвърдил.
„Г-н Делев обяснява, че служител е излязъл от склада, в който се обезвреждат боеприпаси. А според утвърдената технология обезвреждането става на открито, в яма”, заяви Валентин Радев.
Делев обаче бе категоричен, че никой от Министерството на отбраната не е виждал утвърдената технология и твърденията на заместник-министъра не са верни.
Трима души загинаха, а други девет пострадаха, след като складовете на предприятието „Берета трейдинг“ гръмнаха в началото на юни.
Преди две седмици зам. главният прокурор Бойко Найденов съобщи за „тотално и крещящо нарушаване на правилата“ за работа при унищожаването на боеприпаси във взривените складове край Петолъчката, което са установили разследващите. Той каза, че разследването на взривовете край Петолъчката върви към края си. „Мисля, че сме съвсем близо до приключването на този случай“, каза Найденов пред БНР.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване