06/24/12 17:14
(http://www.klassa.bg/)

„Рио+20“ – поредната климатична среща без резултат

Международната среща по въпросите на климата на ООН в Бразилия приключи без консенсус по ключови въпроси, съобщи Ройтерс.
Събралите се над 100 световни лидери постигнаха вяло споразумение, което убеди повечето от присъстващите на срещата, че е по-добре отделни лица и компании, а не правителствата, да водят усилията за подобряване на околната среда. Най-притеснителното според критиците на форума беше, че лидерите пристигнаха в Рио де Жанейро само за подписването на документа, който техните дипломати бяха подготвили предварително. Заключителната декларация от 53 страници под наслов „Бъдещето, което желаем”, бе одобрена с консенсус от 188-те участвали страни. Нашата страна беше представена на форума от президента Росен Плевнелиев. „България вярва в икономическия растеж, който не е постигнат за сметка на бъдещите поколения“, каза Плевнелиев пред участниците в конференцията. Българският президент се срещна с бразилския домакин Дилма Русеф. Русеф обеща да изпрати у нас представители на бизнеса и правителството на Бразилия, които да проучат възможността да участват в бъдещия технологичен център „София тек парк“.
Няколко климатични срещи на върха, започнали с големи очаквания, завършиха без резултат, включително и тази в Копенхаген през 2009 г., която приключи с хаос. Никой не очакваше срещата „Рио+20” да доведе до значими споразумения като тези, подписани на срещата за Земята в Рио де Жанейро през 1992 г., когато бяха постигнати споразуменията, предшестващи Протокола от Киото за парниковите емисии. Подготвянето на текста на споразумението преди пристигането на лидерите обаче внесе усещане за завършеност още в самото начало на срещата „Рио+20“.
Един от спорните въпроси беше необходимостта според бързоразвиващите се държави от създаването на глобален фонд, който да им помогне да се придържат към целите за развитие. Предварителните преговори за създаване на фонд в размер на 30 млрд. долара с тази цел се провалиха още преди пристигането на лидерите. Предложението на Франция за облагане с данък на финансовите транзакции с подобна цел също се провали. Американският държавен секретар Хилари Клинтън, която обяви грант в размер на 20 млн. долара за проекти за чиста енергия в Африка, каза, че по-добрият механизъм е сътрудничество между правителствата, частния сектор и гражданското общество. Други страни, Световната банка и регионалните банки за развитие също използваха форума, за да се похвалят с подобни инициативи. Генералният секретар на ООН Бан Ки-мун обяви, че частни инвеститори от миналата година досега са обещали над 50 млрд. долара за насърчаване на използването на възобновяеми енергийни източници.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване