06/25/12 00:21
(http://e-vestnik.bg/)

Мохамед Халаф: В Ирак жените ходеха с къси поли, сега са покрити в черно

Мохамед Халаф. Снимка: личен архив

Ислямистите в момента връщат назад арабския свят, отнемат права, казва иракският журналист

22 години минаха от свалянето на комунизма в България и още не може да се каже, че страната диша напълно демократичен въздух. Какво остава за арабските страни, където някои хора не знаят какво е демокрация? Така накратко журналистът Мохамед Халаф обобщава това, което се случва в арабските страни.

Мохамед Халаф е роден в Ирак. Завършва бакалавърска степен в Багдадския университет, факултета по „Литературознание”.
В Ирак работи като журналист в централни вестници.
След идването си в България защитава докторат в Софийски университет „Св. Климент Охридски”, Факултета по журналистика и масови комуникации. От 1981 г. насам е кореспондент за Балканите за престижния кувейтски вестник „Ал Уатан” (Al Watan). Отразявал е различни военни конфликти в Близкия Изток и на Балканите. Сътрудничил е на много български печатни и електронни медии. Чете лекции по Международни отношения и Близък Изток във Философския факултет на Софийския университет, специалност „Политология”. Лектор е и в Дипломатическия институт към българското Външно министерство.

***

- Какво се случва в арабските страни година след Арабската пролет?

- Младите хора, извършили революциите, не са организирани. „Мюсюлмански братя” яхнаха тази вълна. В началото те даже не искаха да участват, но видяха, че нещата отиват към сваляне на режимите и се включиха.
В резултат на революцията на власт в някои страни дойдоха ислямистите. В Тунис спечелиха около 38 % гласове, което не им осигури мнозинство в парламента и те се коалираха с други партии. В Либия започват проблеми между племената.

- Изцяло идеалистичен порив ли са промените в арабските страни?

- В Тунис, където Арабската пролет започна, революцията дойде не от ислямистите, а от младото аполитично население. Тези младежи имат голям достъп до западната култура, до инструменти на глобализацията.
Проблемите в арабския свят поначало се задълбочаваха всеки ден с увеличаване на глобализацията. Арабите се чувстваха уязвени от постиженията, чудесата на другите. Тези, които бяха едно време господари на света, когато Европа е била в упадък, а Арабския свят във възраждане. Сега е обратното. Това създава чувства за омраза и те потърсиха причини, обяснения за това не в себе си, а в другите. Това доведе до поява на „Ал Кайда” и ислямския фундаментализъм.

- А младите хора могат ли да променят нещо?

- Много трудно ще се промени Арабския свят… Но глобализираната младеж успя да свали най-силните диктаторски режими като тези в Тунис, Египет и в Либия, въпреки че Кадафи трудно можеше да бъде свален без намесата на НАТО.
Ако тази младеж види, че нещата в тези страни пак отиват в друга посока, тя пак ще излезе на улиците. Тя няма да позволи на други сили и групи да окупират или унищожават живота им. Аз съм оптимист, че тази младеж няма да позволи революцията да бъде открадната. Дори и в момента това да е така, няма да е за дълго.
Арабската революция е резултат от глобализацията и продуктите й YouTube, Facebook, Tweeter. Те оказаха голямо влияние върху младите, които обаче не са решаващ фактор. Трябва да мине много време, за да имат те определяща роля. Не очаквам до 20-30 години да видим стабилни арабски държави.

- Ще има ли нови революции в Арабския свят?

- Абсолютно. Новото поколение иска промяна. И затова властите започнаха да изпреварват събитията чрез драстични реформи. Раздават големи пари. Преди година емирът на Кувейт раздаде 3500 долара като подарък на всеки гражданин. Това прави 7 млрд. долара. Кралят на Саудитска Арабия увеличи на 100 % заплатите на ангажираните в държавния сектор, създаде хиляди нови работни места, направи много, за да може да задоволи младото население и ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване