06/25/12 15:46
(http://www.klassa.bg/)

Само 100 кг храни сме конфискували досега този сезон, а миналия - тонове

Предвид това, че сега е сезонът, активната му част, ние имаме засилени екипи по морето, проверки се правят доста интензивно. От днес стартират включително и пет приемни на територията на Златни пясъци, Албена, Слънчев бряг, Созопол и Поморие.
Проверява се абсолютно всичко в частта хранене, съответно с какви документи влизат, как са кухните, включително персонала – дали има необходимата професионална квалификация за готвене. Сега се оказа, че проблем са изследванията на персонала, тъй като имахме няколко случая с деца и възрастни в Старозагорските бани, в Плевен и по морето – във Варна, заразявани със стафилококова инфекция... Заразяване, което идва от персонала и е нещо недопустимо.
Търсим промяна в наредбата, която е на Министерството на здравеопазването, тъй като там е разписано, че ако сега постъпите на работа, нужно е да имате необходимите изследвания и ако не смените работата, това остава, докато сте на това място, може, докато се пенсионирате, което считаме, че е пропуск, и затова търсим промяна. Докато се промени тя, залагаме предписания към собствениците на заведения да заложат като критична точка изследването на персонала в техните системи за самоконтрол.
До този момент сме конфискували около 100 кг храна, което мен ме радва. Нещата вървят към подобрение, това не е голямо количество в сравнение с миналия сезон, тогава конфискувахме тонове храна, която беше негодна. Става дума за риба, колбаси, които бяха без етикети. Но пак казвам, тя е около стотина кг за цялото Черноморие, което в сравнение с миналата година е доста по-малко. Нарушенията са традиционни – липса на етикети, неправилно съхранение, пропуск в системите за самоконтрол и както казах, персонал без необходимата квалификация.

Най-продавана на плажа е царевицата

Глоби има, включително има и затворени обекти. Сега проблем са временните обекти, най-вече временните обекти не само по Черноморието, а и в цялата страна, тъй като предразполагат да се изкарат колички и да се предлага храна от улицата. Доста обекти, нерегистрирани, тръгват да правят такъв тип услуга, което е недопустимо и нашите хора проверяват.
Във вътрешността на страната работят екипи, които подсилват нашите служби край морето. Така че ще има постоянно присъствие до края на сезона.
Оказа се според проверка на колегите, че най-продавана на плажа е царевицата. Разбира се, на плажа се продават и гевреци, и сладолед. То е абсолютно забранено и недопустимо и е изключително опасно. Хубавото е, че наистина не видях плодове, предлагане на плодове и риба. Всеки, който се опитва да продава по този начин, ще отнесе санкции. И то концесионерите, защото те няма как тези господа, които разнасят, да се хванат, тъй като в тях няма документи. Глобите тръгват от 500 лв. нагоре в зависимост от нарушенията.
Няма сметка концесионерът да влиза в конфликт с контролните органи и да бъде санкциониран.

Трябва да се регулира кои обекти да предлагат "ол инклузив"

Регулирането на услугата "ол инклузив" беше наше предложение предвид проверките, които правихме миналата година по морето и зимните курорти. Идеята беше 80% от легловата база да съответства на местата за хранене, съответно при тризвездните хотели. Все пак тежката дума има Министерството на икономиката, което е водещо по отношение на категоризацията. Ние това предложихме. Считам, че ще бъде прието, защото все пак не е без значение дали необходимото място за хранене е свързано с хигиената на храненето. Тъй като например, ако има 30 места за хранене, хотелът разполага с 500 легла. Как ще стане това изхранване. Неудобно е, едно. И, второ, е рисково, когато вече има опашки, когато има много струпване на хора. В случая е опасно относно хигиената на хранене.
Хубавото е, че в сравнение с миналата година имаме доста по-малко открити нередности и по-малко конфискувана храна от хотелите, които предлагат "ол инклузив".

Пред БНТ
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване