06/26/12 15:48
(http://www.klassa.bg/)

БСК и КНСБ създават рейтингова система на работодателите в България

Рейтингова система на работодателите у нас разработват Българската стопанска камара (БСК) и КНСБ, стана ясно във вторник. Предвижда се информационната система да съдържа данни за икономическото състояние на работодателя, социалната му отговорност и предлаганите от него условия на труд. В момента се създават и единни професионални стандарти за отделните длъжности. Те ще определят изискванията за образование, квалификация, формални и неформални умения и компетенциите на работниците за заемането на определена длъжност.
„Със създаването на тези стандарти ще се улесни мобилността на работниците в рамките на сектора, както и ще могат да се направят ясни заявки на университетите на какво точно да обучават бъдещите специалисти", коментира изпълнителният председател на БСК Божидар Данев.
Вече са създадени професионални стандарти за 72 ключови за развитието на браншовете длъжности в секторите - електроника, електротехника, машиностроене, металургия, месопреработване, мебелна промишленост и туризъм. Сред първите длъжности, за които са разработени компетентностни профили, са „Мениджър по качеството"; ръководител на отдел „Човешки ресурси"; ръководител „Технически и качествен контрол"; „Управител на хотел"; „Технолог"; „Инженер-конструктор"; „Енергетик"; „Екскурзовод"; „Аниматор"; „Сервизен техник"; „Моделиер"; „Машинен оператор"; „Барман"; „Сервитьор"; „Електрозаварчик"; „Стругар" и „Фрезист".
В рамките на проекта КНСБ разработва пакет от нормативни промени, които да гарантират правата на работниците, включително и наети от агенции за временна работа. „Време е всички да знаят кои са работодателите в България, както и доколко са отговорни към държавата и работниците си", коментира президентът на КНСБ Пламен Димитров. По данни на синдиката в страната има 500 предприятия, които не са платили по една, две и повече заплати на работниците си.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване