06/26/12 14:28
(http://www.klassa.bg/)

Очаквано Moody's оряза рейтингите на 28 испански банки

Рейтинговата агенция Moody’s Investors Service посече кредитния рейтинг на 28 испански банки, сред които са и най-големите в страната, съобщи във вторник АП. Перспективите пред тях са негативни, което означава, че можем да очакваме и бъдещо понижение. Според оценителя финансовите институции са много уязвими заради големия дял на лоши кредити, натрупани след спукването на имотния балон в страната през 2007-2008 г. Мадрид е силно зависим от банките, тъй като те държат две трети от държавния дълг. Решението обаче не изненада инвеститорите, след като по-рано този месец Moody's понижи и дългосрочния, и краткосрочния кредитен суверенен рейтинг на Испания. Именно това бе и основният мотив за свалените оценки на банките – по правило те не бива да надвишават рейтинга на съответната страна. От 28-те финансови институции на 14 рейтингът бе хвърлен на „боклука“ или под инвестиционно ниво.
Часове след като стана ясно решението на Moody's, френският министър на финансите Пиер Московиси съобщи, че финансовите министри на четирите водещи държави в еврозоната се събират извънредно в Париж. Той и колегите му от Германия, Испания и Италия ще обсъдят мерки за спасяване на еврото.
Решението на рейтинговата агенция обаче отново вдигна доходността по испанския дълг. Във вторник бе пласиран дълг за 3,08 милиарда евро, като тримесечните дългови книжа минаха на средна лихва от 2,362% в сравнение с такава в размер от 0,846 процента при предходния аукцион. Шестмесечните дългови книжа бяха пласирани при 3,237% при 1,737% преди месец. Десетгодишните дългови книжа също поскъпнаха.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване