06/27/12 18:33
(http://www.klassa.bg/)

Дават още 2 млн. лв. за приватизация

Правителството отпусна допълнително от централния бюджет 2 млн. лв. по план-сметката на Фонда за покриване на разходите за приватизация и следприватизационен контрол към Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол. Утвърденият за 2012 г. разходен таван по сметката от 2 494 000 лв. е недостатъчен за осъществяване на планираните дейности през годината. Отпуснатите допълнителни средства са за плащане на посредници по приватизационни сделки, консултантски услуги, изготвяне на приватизационни оценки, правни анализи, информационни меморандуми на дружествата, подлежащи на приватизация, за осъществяване на дейностите по следприватизационен контрол, за събиране на вземания по присъдени обезщетения, глоби, санкции и неустойки в резултат на дела, водени от агенцията, са мотивите за решението.
Обезпечаването на процеса на приватизация и следприватизационен контрол на търговските дружества с държавно участие в капитала и на обособени части от имуществото на търговски дружества с повече от 50 на сто държавно участие в капитала ще осигури постъпления от приватизация за 2012 г. от над 124 млн. лв.
След като Агенцията за приватизация започна процедурата за "БДЖ-Товарни превози", предстои откриване на нова процедура за раздържавяването на "Техноекспортстрой" и на АДИС, каза в сряда пред БНР изпълнителният директор на приватизационната агенция Емил Караниколов. Ще бъдат пуснати и миноритарни пакети на фондовата борса от двете електроразпределителни дружества. Според Емил Караниколов във време на криза инвестиционният интерес е насочен предимно към атрактивните пакети. Една от най-интересните, но и най-тежки сделки през тази година ще бъде сделката за ВМЗ-Сопот, посочи той.
Караниколов каза още, че агенцията работи за обжалване на загубеното арбитражно дело в Париж за БТК. Според нас имаме основания и има причини да се иска защитаване на държавния и обществения интерес в това дело. Той определи годината като слаба за приватизацията. Липсва интерес от инвеститорите. Главната причина е кризата, но зависи и от атрактивността на пакетите, които предлага държавата. Може би с годините голяма част от атрактивните пакети са продадени, допълни шефът на приватизационната агенция.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване