06/27/12 17:48
(http://www.klassa.bg/)

Парламентът окончателно отхвърли „кариерните бонуси“ за ВСС и ИВСС

Парламентът окончателно отхвърли текстовете за т. нар. кариерни бонуси за магистратите от Висшия съдебен съвет и Инспектората на Висшия съдебен съвет. Промените в Закона за съдебната власт предвиждаха съдиите, прокурорите и следователите в двата органа да бъдат повишавани с една степен спрямо поста, който са заемали, преди да станат членове на ВСС или ИВСС.
Президентът обаче наложи вето с мотивите, че това е противоконституционно, тъй като представлява недопустима намеса на законодателния орган в съдебната система.
След като ден по-рано правната комисия на парламента не можа да предложи корекция на текстовете, в сряда депутатите окончателно ги отхвърлиха, с което оставиха старите разпоредби. Според тях магистратите от ВСС и ИВСС ще се връщат на длъжности, не по-ниски от заеманите преди това.
На дискусията в парламента в сряда обаче Мая Манолова от БСП изрази мнение, че действащите текстове са много по-лоши от върнатите от президента Росен Плевнелиев. Тя атакува юридическите съветници на държавния глава като некомпетентни и определи първото вето на Плевнелиев като „фалстарт“.
Според Манолова сегашният закон на практика позволява не една степен, а неограничено – с две и три степени, издигане за бившите магистрати от ВСС и ИВСС. Тези поправки са приети пак от настоящото мнозинство, припомни социалистката. Затова и издигането с една степен било по-малкото зло, а ветото на Плевнелиев се оказвало неадекватно.
Павел Шопов от „Атака“ обаче опонира, че действащите текстове са „мъртви“ и няма кой да даде подобно неограничено издигане на магистратите.
На дебата присъства и министърът на правосъдието Диана Ковачева, която потвърди намеренията на правителството да предложи наесен други възможности за мотивация на младите и активни съдии, прокурори и следователи да кандидатстват за ВСС и ИВСС.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване