06/27/12 21:33
(http://e-vestnik.bg/)

“Фантомът” хвърля сенки върху съдбата на Асад

в. Независимая газета

Северноатлантическият съвет заседава по искане на Турция в брюкселската централа на НАТО, за да обсъди ситуацията след свалянето на турски изтребител от Сирия. Инцидентът може да стане първата тухла в изграждането на база за военна намеса в сирийския конфликт. В неделя Анкара сезира Брюксел с молба за спешни консултации в главната квартира на НАТО. Т

урският външен министър Ахмет Давутоглу заяви в ефира на телевизия TРT, че Анкара ще информира алианса като негов член за инцидента със Сирия “в рамките на член 4 от Северноатлантическия договор”. Текстът предвижда консултации между страните членки на пакта, ако някоя сметне, че е застрашена нейната “териториална цялост, политическата независимост или сигурността й”.

Министърът не уточни дали ще има искане да се задейства положението за “колективната сигурност” от член 5 на договора. Там се посочва, че при въоръжено нападение срещу една или няколко от участничките в алианса останалите членки на НАТО ги подпомагат, включително с въоръжена сила.

Както заяви пред “Независимая газета” Владимир Котляр от Международноправния съвет към руското външно министерство, международен арбитър по морско право към ООН, Съветът на НАТО се събира в Брюксел и с цел да уреди един съществен въпрос. “Сирия, която свали турския самолет, не е европейска държава. А в случай че въоръжена сила бъде употребена срещу членка на НАТО извън територията на Европа или Северна Атлантика, автоматичният механизъм за взаимопомощ не действа”, твърди юристът.

До момента НАТО заявяваше, че няма намерение да се меси в ситуацията в Сирия. Но изтребителят разузнавач RF-4E Phantom от турските ВВС не се е отбил случайно в сирийското небе, каза пред “Независимая газета” армейски генерал Пьотър Дейнекин, Герой на Русия и бивш главнокомандващ руската бойна авиация (1992-1998 г.). “Имал е за цел да разкрие как е организирана сирийската противовъздушна отбрана. Естествено пилотите не са си правели сметка, че ще ги свалят, иначе щяха да бъдат по-предпазливи. Но да проучат къде има сирийски радиотехнически средства, кои зони от въздушното пространство покриват, системата за връзка между радиотехническите и зенитно-ракетните средства, също и с командните пунктове - не ще и питане, това им е било направо свещено задължение”, смята експертът.

Дейнекин обърна внимание и върху избирателния подход на западните политици към инцидента: “Когато американците свалиха иранския пътнически авиолайнер над неутрални води в Персийския залив, или пък украинските военни - пътническия Ту-134 над Черно море, никой не понечи да намесва никакви международни организации. Но щом пострада членка на НАТО, тутакси насрочват консултации в Брюксел, а се канят да потърсят и Съвета за сигурност на ООН”.

Държавният секретар на САЩ Хилари Клинтън незабавно осъди сирийските власти за “наглото и недопустимо” унищожаване на турския военен самолет, обеща и сътрудничество с Турция в разработката на адекватен отговор. “Ще поддържаме тесни отношения с властите в Турция, докато се разследва инцидентът със сваления самолет и се разработва адекватен отговор, включително намеса на Съвета за сигурност на ООН”, предупреди тя.

Британският външен министър Уилям Хейг заяви, че Лондон е готов да подкрепи решителни действия на Съвета за сигурност срещу правителството на Башар Асад. А френският първи дипломат Лоран Фабиюс нарече неприемливо ликвидирането на турския самолет от сирийската ПВО. “Самолетът не е носел оръжия, извършвал е планиран полет. Бил е свален без предварително предупреждение, нещо напълно недопустимо”, заяви Фабиюс преди среща на министрите на външните работи от 27-те членки на Евросъюза в Люксембург. Там бе обсъдена и кризата в отношенията между Анкара и Дамаск.

Според Павел Золотарьов - генерал-майор в оставка и зам.-директор на Института за САЩ и Канада към Руската академия на науките, неправомерното навлизане на турски боен самолет във въздушното пространство на Сирия е чисто и просто провокация. Обстановката в тази страна и в района ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване