06/28/12 14:03
(http://www.klassa.bg/)

Заради европейското и баловете забравихме да си плащаме дълговете

Европейското по футбол, баловете и майските празници са понижили събираемостта на дълговете на домакинстватa, отчитат от Асоциацията на колекторските агенции в България (АКАБГ). Българите са проявили по-слаба активност в плащането на задълженията си през май спрямо април сочи индексът на събираемостта (ИНС), който е спаднал от 122 пункта на 119.
Райна Миткова-Тодорова, председател на асоциацията, коментира, че през май хората масово са инвестирали месечните си приходи и дори част от заделените си пари, за да пътуват, което ги е накарало да оставят месечните си задължения на заден план. Абитуриентските балове също доведоха до спад на събираемостта, тъй като много родители имаха разходи около завършването на децата си. Някои просто пренебрегнаха досегашните си задължения, но имаше и други, които влязоха в дълг, за да покрият разноските по бала, допълни тя.
Според експертите през юни също няма да има покачване на събираемостта, тъй като Европейското първенство по футбол отвлича вниманието на домакинствата от ежедневните битови въпроси, каквито са плащанията на различните задължения. Миткова-Тодорова обаче припомни, че дълговете все пак не бива да бъдат забравяни, тъй като отказът от плащане днес може да доведе до значително по-сериозни лишения за потребителите в бъдеще. „Юли традиционно е месецът, в който хората най-стриктно плащат своите ипотеки, лизинги и други сметки. Причината се крие в сезонната заетост”, уточни тя.
По отношение на междуфирмената задлъжнялост няма драстични промени от началото на годината. Експертите от асоциацията смятат, че тенденцията за значително натрупване на дългове в сферата на строителството продължава. „Рискове за задлъжняване се пораждат и като резултат от работата на фирмите по големи проекти, тъй като те често са финансирани от държавата или от европейските фондове”, коментира Ивайло Тосков от “Кофас България”. „Забавянето на тези плащания води и до затруднения за доставчиците и подизпълнителите да покрият всички текущи разходи”, допълва Тосков.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване