07/01/12 21:49
(http://e-vestnik.bg/)

Как капитан Петер даде втори живот на „Дървената къща” в с. Дъскот

Петер на своя “Харли Дейвидсън”. Снимка: Стефан Тамбуев

И аз, и фотографът, нямахме никаква представа къде отиваме. През целият път спорехме колко далеч е Дъскот, село в Северна България, намиращо се в община Павликени, Област Велико Търново. Само си повтаряхме, че ще трябва да се връщаме обратно за София и някъде в промеждутъка да заснемем къщата и се запознаем със стопаните й. Струваше ни се, че ще положим каторжен труд.

Улучихме „от раз” селото и след кратък разговор със Стефка по телефона намерихме дългата бяла ограда, дадена ни за ориентир. Посрещна ни чаровна млада жена, която нямаше нищо общо с живота на село. Паркирахме и влязохме в двора. Веднага се запознахме с две кучета и дъщеря й Белла.

От далечината се зададе и Петер Холтуис. Щях да падна от изненада, защото видях жив рокер в с. Дъскот. Насред двора бяха паркирани два мотоциклета „Харли Дейвидсън”, а до тях джип „Тойота”.

Белла, Стефка и Петер Холтуис. Снимка: Стефан Тамбуев

Стопанинът – Петер Холтуис, почитател на Че Гевара, е бивш моряк и е родом от Олденбург. Олденбург е град във федерална провинция Долна Саксония, Германия. Намира се западната част на провинцията между градовете Бремен и Гронинген. В момента, в който осмислих този факт възкликнах – „Нерде Ямбол, нерде Стамбул”, след което доста се изпотих докато му обясня на Петер какво точно означава.

Разбра. Смя се много и започна да разказва. Превеждаха ми Белла и Стефка – от френски и английски. А аз през цялото време казвах „я, я” от любезност, докато накрая Петер ме поправи и ми обясни, че трябва да казвам само по веднъж „да”, защото „я, я” на немски означавало – „Целуни ме отзад”.

И така, на сладка приказка, с чаша уиски в ръка, Петер с шише бира, а Стефка на ракия, разбрах всичко за къщата и двора.

Петер се запознава със Стефка през 2009 г. в съседното село Лесичери, докато си разхождал кучето. Тя се премества да живее при него заедно с дъщеря си Белла и започва да му помага при оформянето на къщата.

От старата къща е запазена украсата на стълбището. Снимка: Стефан Тамбуев
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване