07/02/12 14:44
(http://www.klassa.bg/)

Италианската Северна лига има нов лидер

Крайнодясната италианска партия Северна лига има нов лидер – бившият вътрешен министър в кабинета на Берлускони Роберто Марони замести компрометиралия се Умберто Боси. Марони обеща да изчисти партията, която пострада от серия корупционни скандали, в които бяха замесени Боси и синовете му. В парламента Северната лига е най-голямата опозиционна сила. Тя се противопоставя на програмата за икономически реформи на премиера Марио Монти и се надява да използва атаките срещу непопулярните мерки за икономии, за да си възвърне загубеното доверие.
На митинг на партията Марони сравни Южна Италия с Гърция, заявявайки, че тя няколко пъти е била спасявана от фалит от богатия Север. Време е да кажем стига, подчерта новият лидер. Той също така смята за вероятно Италия да изостави доброволно еврото, отбелязва Би Би Си..
Умберто Боси, който основа партията, остава като неин председател, но без никаква власт. Той бе принуден да се оттегли от лидерския пост, след като бе обвинен, че е злоупотребил с публичните субсидии за партията в полза на семейството си.
Северната лига винаги е претендирала, че е партия на честни политици, и обвиняваше съперниците си в корупция.
57-годишният Марони, адвокат по професия, бе министър в три правителства на Берлускони. Той твърдо защитава антиимиграционната политика, която е един от приоритетите на партията му. През 2009 г. Марони върна на Либия лодките с бежанци, заради което Италия бе осъдена от Европейския съд.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване