07/31/11 16:58
(http://www.klassa.bg/)

Италианската Северна лига изгони евродепутат - фен на Брайвик

Италианската националистическа партия “Северна лига” изключи за срок от три месеца депутата си в ЕП Марио Боргезио, защото симпатизирал на убиеца от Норвегия Андерш Брайвик, предаде Еуропа прес. Той е освободен и от длъжността председател на регионалната организация в Пиемонт. Миналата седмица Боргезио заяви в радиоинтервю, че някои идеи на Брайвик са просто забележителни, особено тази за борбата срещу ислямизацията на Европа. Външният министър Франко Фратини нарече изказването на евродепутата “болно” и подчерта, че подобни провокации не бива дори да се коментират.
В същото време стана ясно, че норвежкият терорист е купил материалите, от които произвел експлозивите, от британци в популярния сайт за пазаруване eBay няколко месеца преди трагедията. Той използвал потребителското име "andrewbrei", за да купи сяра на прах, защитна екипировка и менгеме, с които изработил "напоени" с отрова куршуми. От Хонконг пък поръчал приспособления за картечницата си, прецизна оптика и щик за пистолета си.
Брайвик се опита да сключи сделка с правосъдието, като предложи да даде повече информация, ако правителството в Осло подаде оставка. В събота стана ясно, че Брайвик е планирал и други атаки, но не е успял да ги реализира.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване