07/02/12 16:58
(http://www.klassa.bg/)

Пласираме новите облигации при 5 пъти по-високи заявки от емисията

Заявките за новите български глобални облигации, с които правителството възнамерява да плати през януари книжата по заема на бившия финансов министър Милен Велчев, са с 5 пъти по-голям обем от обявената емисия, научи „Класа“ от финансисти. Така на практика може да се счита, че те са пласирани още в първия ден от старта на търговията.
„Можем с голяма доза сигурност да кажем, че днес (понеделник, 2 юли – бел. ред.) сделката за българските еврооблигации приключи, след като предложенията за купуване на нашите книжа петкратно надхвърлят емисията“, заяви за „Класа“ финансистът Андрей Пръмов.
България предложи облигации на стойност 950 млн. евро. До редакционното приключване на броя са постъпили заявки за близо 5 млрд. евро.
По неокончателни данни лихвата по нашите книжа ще е около 4,5% годишно. Тя е с процент и половина по-ниска от очакваните 6%, каквито бяха неофициалните прогнози на експертите до момента.
„Аз съм по-скоро съм оптимист за българската емисия. Това, което получаваме като междинна информация, сочи, че лихвата ще е по-ниска от очакваната. За мен това е позитивен сигнал, който казва, че когато една страна спазва бюджетната дисциплина, пазарът я възнаграждава“, коментира икономистът Георги Ангелов.
Не се оправдаха и опасенията, че намерението на Финландия и Холандия да блокират решението на ЕС с пари от общия фонд за стабилност да се купуват държавни облигации на вторичния пазар ще се отрази зле на българските еврооблигации.
„Не очаквам финландската заплаха да има ефект върху нашите книжа. Двете събития са доста отдалечени и нямат никаква връзка помежду си. Предложението на Финландия е свързано по-скоро с проблемите на Испания и Италия“, обясни Ангелов. Пръмов също не очаква негативен ефект върху българските глобални облигации. „Пазарът ни оцени справедливо“, категоричен е финансистът.
Преди ден финансовият министър Симеон Дянков определи момента на емисията като много подходящ заради резултатите от провелата се в петък среща на европейските лидери и ръста, който тя донесе на пазарите.
Ройтерс припомня, че България има оценка Baa2/BBB съответно от агенциите за кредитен рейтинг Moody’s и S&P. България е била за последен път на пазара на еврооблигации през 2002 г.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване