07/03/12 15:52
(http://www.klassa.bg/)

ДКЕВР: Променяме цената на тока от ВЕИ на 3 месеца

Новият Закон за енергетиката ще позволява цената на тока от възобновяеми енергийни източници да се коригира на три месеца. Това обаче няма да се отразява веднага на сметките за електричество за крайните потребители,  каза шефът на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране Ангел Семерджиев. Той бе категоричен, че са необходими  законодателни промени по отношение на възможността да се правят корекции в цените на възобновяемите източници на период, по-малък от една година. Това е много важно обстоятелство и трябваше да се промени законът, посочи той. „Това, че един път годишно определяхме цените, е основната причина да се допусне растеж на зелената добавка, което да не може да бъде контролирано, защото в рамките на годината се променят ценовите параметри. Особено за фотоволтаиците - паднаха много цените на слънчевите панели. Фирмите се възползваха да ги построят и вкарат в експлоатация в последните два-три месеца на високата цена, затова се наложи зелената добавка да бъде променяна в последния месец, а не преди два месеца. Тогава нямаше такива данни”, коментира Семерджиев.
Евентуалното намаление на цените ще бъде отразявано в следващия ценови период.
Ще имаме възможност след установяване на промени в някои от ценообразуващите елементи, със стойности повече от 10%, ние да правим корекции в цените, така че да балансираме интересите и на потребителите, и на пазара, каза още шефът на ДКЕВР.
По време на заседанието на регулатора стана ясно, че следващата година 1,5% от всяка сметка за ток ще отиват за погасяване на т. нар. въглероден данък, който е наложен във всички страни от ЕС с идеята да се ограничи вредното влияние на парниковия газ върху атмосферата и климата на Земята.
Очаква се следващите години този процент да расте, тъй като безплатните квоти за изхвърлен въглероден диоксид, предвидени за нашата страна, постепенно ще намаляват.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване