07/04/12 13:56
(http://www.klassa.bg/)

Без зелената енергия поскъпването на тока щяло да бъде с 5%

Ако не беше зелената енергия, поскъпването на тока щеше да е едва с 5%, което включва всичко останало – квоти за въглеродни емисии, дългосрочни договори към американските централи и всички останали разходи. 8% се дължат на зелената енергия и е много важно да стане ясно на хората защо се появи тази зелена енергия в България. Това каза Делян Добрев, министър на икономиката, енергетиката и туризма, пред Нова телевизия.
Защото през 2007 г. е направен закон, който казва, че ние приветстваме всеки инвеститор в зелена енергия в България, ще му плащаме по 800 лева на мегават, което е 20 пъти повече, отколкото е цената на електроенергия към онзи момент от конвенционалните централи. Ще му изкупуваме задължително енергията. Първо, задължително ще го присъединим, второ, задължително ще му купуваме енергията за 12 години, което насочва фокуса на спекуланти от целия свят тук, в България, посочи Добрев.
Ние трябва до 2020 г. да постигнем 16% от ВЕИ. Трябваше да го направим последните пет години, когато тези централи са възможно най-евтини, защото технологията напредва и всяка година токът от тези централи става все по-евтин. През 2007 г. токът е бил 855 лева от фотоволтаици, в момента е към 236.
Той допълни, че дългосрочните договори с ЕРП-та, дългосрочните договори с американските централи в комплекса „Марица-изток“, със „Софийска вода” хипотетично е възможно да бъдат разтрогнати, но това означава, че трябва да се платят милиарди левове неустойки за направените инвестиции, поради което това не е лесна тема за решаване. Министърът разясни, че когато са подписвани тези договори, е нямало изискване на Европейския съюз да не се подписват такива, а сега има. „Европейският съюз вече има законодателство, което не позволява дългосрочните договори. За съжаление, когато ние сме поели този ангажимент през 2001 година, тогава не е съществувало такова изискване и ние наследяваме едни договори, които сега започваме да плащаме. Това е важно. Те не са плащани от 2001 година до сега, а започнахме да плащаме за тези централи миналата година”, допълни министър Добрев.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване