07/04/12 13:37
(http://radiomilena.com/)

Джетовете – болезнена тема

djet 300x225 Джетовете   болезнена темаБолезнена тема на плажа и през това лято остава безопасността на частните джетове, които не могат да се контролират дистанционно. Собствениците на частните водни машини не подлежат на задължителния джет контрол, а концесионерите нямат право да не ги допускат по пясъка и морето, каза управителят на плаж Слънчев бряг-юг Кирил Спасов.

Парадоксът е, че частни джетове, лодки и други плавателни средства навлизат в концесионна територия без да спазват елементарни правила за безопасност, не се съобразяват с коридорите, имало е случаи да акостират точно там, където е опасно, а стопанинът на плажа, който е и отговорник при евентуален инцидент, няма право да ги изгони.

„Специално поставихме въпроса пред „Морска администрация” и „Гранична полиция”, но от от там категорично отговориха, че водната акватория е изключително държавна собственост и нямаме право да гоним нарушителите по вода. Доколкото можем се борим с тях, но в крайна сметка не сме органът, който трябва да го прави. В същото време се оказа, че морските служби нямат достатъчен ресурс и контролните органи няма как едновременно навсякъде да имат присъствие”, допълни Спасов.

По думите му, на регистрация подлежат фирмите, които отдават водните мотори под наем на туристи, така и частните джетове, но наредбата от страна на последните често се прескача. „Това е въпрос на отговорност на собственика на джета – да отиде и да го регистрира. Сеща се, едва когато стане инцидент. Необходими са строг контрол и правила за частните джетове за да се гарантира сигурността на туристите по плажовете”, подчерта управителят на южния плаж в курорта.

Водните бази, които предлагат водните мотори, са оборудвани със специална апаратура. С нея инструкторите спират от брега двигателя на джета, когато той наруши разрешената зона или създаде опасна ситуация. Частните джетове засега обаче не могат да се контролират със система -дистанционен стоп. Това важи само за джетовете, които се отдават под наем.

 Джетовете   болезнена тема

bookmark Джетовете   болезнена темаsvejo Джетовете   болезнена темаgoogle Джетовете   болезнена темаdelicious Джетовете   болезнена темаstumbleupon Джетовете   болезнена темаfacebook Джетовете   болезнена темаСподели

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване