07/04/12 15:04
(http://www.klassa.bg/)

Инженери и митничари продавали в аптеките

Само за последните 6 месеца инспекторите на Изпълнителната агенция по лекарствата (ИАЛ) са се натъкнали на 18 случая, при които лица без всякакво фармацевтично образование са продавали лекарства в аптеки. Това съобщи в сряда шефът на ИАЛ Александър Янков. Според контролния орган регистрираните случаи на това тежко нарушение зачестяват – за същия период на миналата година е имало 7 такива случая. В някои от аптеките вместо фармацевти продавали хора без всякаква квалификация, а понякога зад гишето работели инженери и дори митничари. Инспекторите ги намирали при регулярни проверки или по сигнал, обясни Александър Янков. В един от случаите лице без съответната квалификация дори си позволило да замени изписано лекарство на пациент с друго, което обаче било от друга фармакологична група и за друга диагноза.
Намалява броят на незаконните аптеки, които продават лекарства без разрешение. За първото шестмесечие у нас са регистрирани само 3 такива случая. За сравнение за същия период на миналата година незаконните аптеки са били двойно повече. Инспекторите на ИАЛ обаче очакват увеличение на такива случаи през летния сезон, когато обикновено по морските курорти отварят нерегламентирани обекти.
За първите 6 месеца на годината ИАЛ е извършила 530 проверки на аптеки, дрогерии и търговци на едро. В 67% от случаите са установени някакви нарушения. За сравнение за първото шестмесечие на 2011 г. са били извършени 420 проверки, а нарушения са констатирани в 45% от случаите.
Най-честото нарушение в аптеките е продажба на лекарства по лекарско предписание без рецепта – такива са около 50% от всички нарушения. В около 30% от случаите имало нарушения на изискванията за съхранение на лекарствените продукти, а около 10% били случаите на самостоятелна работа на помощник-фармацевти в отсъствието на фармацевт. През нощта пък в аптеките обикновено работели студенти или помощник-фармацевти. За периода на проверките са установени и три фалшиви лекарства.
 Нарушенията често са комбинирани, а санкциите варират между 1000 и 9000 лв.
Към днешна дата в България работят 4010 аптеки, но броят им варира с по 50-60 обекта месечно.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване