07/05/12 13:09
(http://www.klassa.bg/)

Във Варна: Уникални черно-бели фотопортрети на световни артвеличия в експозицията "Звезди във Венеция". Жителите на морската столица могат да се сдобият с редките снимки на преференциална цена

Хитовата експозиция "Звезди във Венеция" бе подредена в Градската художествена галерия във Варна - първа спирка от голямото лятно турне, организирано от „Гершон – България“. Жителите на морската столица вече имат шанса да си купят на преференциални цени уникална черно-бяла снимка на световна знаменитост, уловена по време на Венецианския кинофестивал. Фотографиите ще бъдат на разположение на посетителите между 5 и 19 юли, след което лятното турне ще продължи в други градове на страната.
 Експозицията включва 88 портретни фотографии на известни личности от областта на киното, литературата, изобразителните изкуства, музиката и танца от втората половина на миналия век. Сред тях са София Лорен, Клаудия Кардинале, Шон Конъри, Пол Нюман, Хъмфри Богарт и Лорън Бакол, застанали пред кафенето "Портофино", Мик Джагър на разходка с гондола, както и Салвадор Дали пред образци на венецианската архитектура.
 
Снимките са избрани от архива на компанията "Аркивио камерафото епоке", който съхранява над 300 хиляди фотографии, които в голямата си част са непубликувани. Висококачествените репродукции на снимките са дело на майстора на черно-белия фотопечат Виторио Паван, който е и един от основателите на архива.
Интелектуалният елит на Варна оцени по достойнство събитието.  Изкуствоведът Румен Серафимов е възхитен от експозицията: "Звезди във Венеция" за мен е уникална колекция от много качествени творби, които ни припомнят изключителната стойност на старата черно-бяла фотография, при която няма сложни и външно ефектни игри и прийоми, които  днешната дигитална фотография предлага. Те насочват един много вълнуващ, достоверен и одухотворен поглед към състоянията и отношенията на големите личности в изкуството. Връщат ни към онази атмосфера на естественост, топлота, нормалност и, разбира се, ни донасят частица от уникалната невероятна душевност на звездите. В Градската художествена галерия  сме изключително радостни и доволни от факта, че представянето на " Звезди във Венеция"  ще бъде в рамките на Международния салон на фотографията, провеждащ се в нашето експозиционно пространство. По този начин през целия  юли ще бъдат представени фотографии на високо художествено равнище."
Фотограф-художникът Александър Николов работи 25 години към Градската художествена галерия, той е съучредител на Варненското фотографско общество. "Повече от 30 години съм посветил на лабораторния и снимачен процес. Мога да кажа, че "Звезди във Венеция" е изложба, която горещо препоръчвам на всички млади, за да се потопят в този класически начин за правене на снимки, без интелигентни камери и обработващ софтуер и с чисто топло отношение към субекта или обекта на фотографията, казва Александър Николов.  Следя и отблизо наблюдавам процесите и прехода от филмовата към дигиталната фотография. Резултатът не е радващ. Именно защото повечето снимащи се плъзгат по наклонената плоскост да създават ефектни и измислени изображения, а не снимат! Съвременната тъмна стаичка - компютърът, би следвало да бъде по-пестеливо и балансирано използван. Откровено липсва визуална култура у нас, ето защо благодаря още веднъж на „Гершон - България“ и
на комисаря на изложбата г-н Джордж  Лукс, че ни избраха за домакини на това събитие. За нас е чест да представим такъв бутиков проект."
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване