07/05/12 15:28
(http://www.klassa.bg/)

ЕЦБ очаквано свали лихвата до рекордните 0,75 на сто

Европейската централна банка /ЕЦБ/ очаквано смъкна основната лихва в еврозоната с 0,25 процентни пункта до рекордните 0,75 на сто. Това е сред най-ниските стойности в историята на валутния съюз.
Централната банка на Китай пък понижи основните лихвени проценти в страната за втори път в рамките на месец. Освен това на банките е била дадена възможност да предоставят по-големи отстъпки в лихвите при отпускането на кредити. Всичко това се прави в опит да се стимулира икономическият растеж, пише Bloomberg, цитирана от Investor.bg.
Лихвата по едногодишните кредити от централната банка на Китай ще бъде смъкната с 31 базисни пункта, а тази по депозитите – с четвърт процентен пункт. Новите нива влизат в сила от утре - петък.
Банк ъф Инглънд на свой ред започна третия етап от процеса по облекчаване на валутната политика с цел подпомагане на британската икономика да излезе от рецесията, предаде АФП. Банката обяви, че е закупила активи в размер на 50 милиарда лири и е запазила основния си лихвен процент на ниво 0,5%.
Освен това финансовата институция е вдигнала тавана на програмата си за изкупуване на активи до 375 милиарда лири, като възнамерява да проведе сделките в следващите четири месеца.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване