07/08/12 13:35
(http://www.klassa.bg/)

Fitch потвърди рейтингите на няколко малки банки у нас

Агенция Fitch потвърди рейтингите на българските Societe Generale Express Bank AD и Allianz Bank Bulgaria AD  на BBB+ със стабилна перспектива, се казва в съобщение, цитирано от агенция Ройтерс. Агенцията оставя без промяна рейтинга на MKB UnionBank AD на BBB+ с негативна перспектива и потвърди рейтинга на ProCredit Bank на BB+ със стабилна перспектива, уточнява „Дарик финанс“.
Societe Generale Express Bank AD е изцяло контролирана от Societe Generale, докато 81% от ProCredit Bank е собственост на ProCredit Holding AG. Allianz SE чрез Allianz Bulgaria Holding  контролира 79,9% от едноименната банка в България, а мажоритарен акционер в MKB UnionBank е MKB Bank Hungary, се посочва още в съобщението на Fitch Ratings. Агенцията смята, че това прави голяма вероятността местните банки да бъдат подкрепени от мажоритарните си акционери в случай на нужда.
Fitch обръща внимание на зависимостта на MKB UnionBank от акционера BayernLB. Той показа, че за него Централна и Източна Европа не са от стратегическа важност, след като наскоро се раздели с румънското си подразделение. Ето защо от агенцията не изключват възможността за евентуална продажба и на бизнеса в България.
По отношение на Allianz Bank Bulgaria от Fitch  посочват, че това е единствената банка, която групата запази в региона, след като бяха разпродадени бизнесите в Полша и Унгария. Занапред въпросът за продажбата на българското поделение ще зависи от това, колко голям е неговият принос за бизнеса на групата като цяло.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване