07/08/12 15:57
(http://www.klassa.bg/)

БСП: Бургас и Варна трябва да имат собственост в пристанищата си

Градовете Бургас и Варна трябва да имат собственост в пристанищата си така, както е в цял свят. Това каза в неделя Борислав Гуцанов, член на ръководството на БСП, на пресконференция в централата на партията заедно с бившия транспортен министър Петър Мутафчиев.
Според Гуцанов това било истинска мярка за децентрализация, „а не, както се говори сега – че ще се прехвърля администрация от София из страната“. Той застъпи тезата, че старите портове на Варна и Бургас трябва да станат достъпна зона за гражданите и че там следва да се изградят атракционни зони, което щяло да допринесе за разкриване на работни места и за развитие на туризма.
По думите му правителството няма никаква идея какво трябва да се прави с транспорта в България. Управляващите проявявали неразбиране, че магистралите не са единствените транспортни коридори.
Гуцанов заяви, че между 70 и 80% от товарите по света се движат по море и България трябва да се възползва от позицията си на европейска граница. „Транспортът не е само магистрали и целта не е само да се отиде на плаж от София до Бургас“, обясни варненският политик, който през 2010 г. бе арестуван за сключване на неизгодни договори в качеството му на председател на местния общински съвет.
Според Гуцанов било необходимо изграждане и на интермодални центрове в Русе, Лом и София. „В района между Констанца, Букурещ и Русе живеят между 5,5 млн. и 6 млн. души. Тези хора имат нужда от всякакъв вид стоки. Това са милиони товари, които преминават, и голямата идея е как тези стоки да преминат през България“, каза още той.
От своя страна депутатът и бивш министър Петър Мутафчиев обвини правителството, че за три години не е успяло да реализира нито една концесионна сделка на инфраструктурен обект в транспорта с изключение на новия терминал на пристанище Бургас.
Управляващите спрели строителството на нови контейнерни терминали в Бургас и Варна, както и изграждането на интермодален терминал в София. Всички те били важни геостратегически проекти, чието нереализиране било груба грешка.
Мутафчиев коментира плановете на транспортния министър Ивайло Московски „да започне концесията на всички пристанища и на всички летища“ месеци преди изборите. Това пораждало съмнения, че с концесионирането в последния момент „някой иска да раздаде държавно имущество – вероятно на близки хора“.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване