07/08/12 15:03
(http://www.klassa.bg/)

Български фирми фалират заради „конкурентен внос“ с данъчни измами

Много от българските фирми, подложени на „конкурентен внос“ чрез данъчни измами, са принудени да затварят производството си. Причината е в техни партньори, които извършват вътрешни доставки в ЕС и не плащат ДДС, съобщи за „Класа“ Димитър Бранков, зам.-председател на Българската стопанска камара (БСК). Той даде пример с вносители на стоки и суровини от Гърция, които освен субсидиите, които получават в южната ни съседка, не внасят дължимия данък в България и така цената, предлагана от нашите фирми, става неконкурентна.
Друга схема за източване на милиони от държавата се разиграва от дружества фантоми, които „жилят“ с неплатен ДДС изрядните си партньори. От БСК твърдят, че НАП и останалите проверяващи органи демонстрират пасивна контролна практика по отношение на т. нар. фирми фантоми. „Проблемът е мащабен и засяга много браншове“, коментира Димитър Бранков. На практика „белите“ фирми плащат заради неизрядните си партньори. Според наблюденията на БСК най-засегнати са хотелиерите и всички в бранша на туризма и услугите. Все по-чести са оплакванията от големи производствени предприятия, в които се правят значими доставки на суровини и материали. „Законодателството сега трудно лови некоректните фирми. Държавата е преценила, че е по-лесно да си вземе парите от коректния, вместо да гони некоректния. Страдат всички, които спазват закона, защото по веригата се е вмъкнал субект и всички по нея са потърпевши“, коментираха от камарата.
Бизнесът отдавна настоява да се създаде публична информационна система, в която да са видни некоректните фирми, т.е. засечени в неплащане на ДДС. „Те са потенциално опасни за партньорите си и когато предприемачът тръгне да сключва договор, да му е много по-лесно да знае с кого ще си партнира и да не се вкарва сам в някакви схеми“, коментира Ани Алашка от БСК. По думите й този регистър не е като назидание, а като предупреждение. Сега дори не се знае колко фирми са ужилени заради некоректните си партньори, но на практика са запорирали имуществото им. Има дори случаи, когато съдът решава, че фирмата не е виновна, но съдебното решение не се спазва и запорираните суми дълго не се възстановят.
От БСК смятат, че е необходимо да се промени данъчната практика и контролът, който упражняват НАП и другите компетентни органи. Крайно време е в Закона за добавената стойност да се затворят всички вратички, позволяващи изтичане на милиони заради неплащане на ДДС. Схемите вече са известни, остава законодателят да запуши пробойните.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване