07/08/12 15:54
(http://www.klassa.bg/)

Нови съмнения около спасителния пакт на еврозоната

Страните от еврозоната ще трябва да гарантират заемите за банките им, отпускани от постоянния спасителен фонд на региона, Европейския механизъм за стабилност (ESM), дори рекапитализацията да е пряка, казва високопоставен представител на ЕС, запознат със ситуацията. Уточнението хвърля сянка на съмнение върху пробива на срещата на върха преди седмица, когато бе решено, че след създаването на централен регулатор за банковия сектор в обединението ESM ще може директно да инжектира ликвидност в затруднените институции. „Трябва да изясня правомощията на ESM. Фондът ще може да се сдобива с акционерен дял в дадена банка, но само срещу пълна гаранция от съответната държава“, поясни източникът. Той допълва, че обезпечението няма да се отчита автоматично в официалното дългово бреме на правителството, но заемът си остава негов риск. 
Идеята на директната рекапитализация на банките от ESM бе да прекъсне връзката между суверенния дълг и проблемите на бранша. Всеки път когато страна получава финансово съдействие за стабилизиране на банките си, дълговото бреме на правителството се качва, което задълбочава опасенията на инвеститорите около стабилността на държавата и вдига доходността по облигациите й. Това на свой ред вреди на банките, чиито баланси са пълни с подобни инструменти на вътрешно равнище. Новината засили натиска за покачване на доходността по облигациите в региона, които паднаха рязко, след като лидерите обявиха на пръв поглед ключови антикризисни инициативи на 29 юни. Доходността по 10-годишните испански ценни книжа, която отново тръгна нагоре във вторник, стигна 6,97% в петък и се доближи до рекордни равнища, информира Tradeweb.            
Анонимният източник казва още, че вторият предполагаем пробив в срещата на върха, създаването на централен надзорен орган за банките в региона с участието на ЕЦБ, няма да бъде задействан преди втората половина на 2013 г. Миналия месец лидерите заявиха, че ще търсят споразумение за регулатора до края на годината. Директната банкова рекапитализация ще бъде възможна едва след създаването му. Забавянето свежда до минимум шансовете помощта за Испания да бъде от ESM. Парите най-вероятно ще дойдат от преходния фонд, Европейския фонд за финансова стабилност, където решенията се вземат с единодушие.
Коментарите на източника бяха поредният удар върху надеждите, провокирани от срещата на върха. По-рано правителствата на Финландия и Холандия заявиха, че ще блокират нова мярка за облекчаване на натиска върху Италия и Испания, която улеснява отпускането на спасителни средства за закупуването на облигациите на разколебани правителства.
Финансовите министри от еврозоната трябва да оформят решенията на лидерите на среща в Брюксел в понеделник, но очакванията за пробив вече са ниски. Една от малкото области, в които все още се чака сериозен напредък, са подробностите по испанския спасителен пакет. Официалното подписване е по-късно през юли, но списъкът с обвързващите условия към парите ще бъде изчистен в голяма степен, а грубата обща сума ще е договорена. Министрите вече казаха, че ще заделят за заема до €100 млрд.
Междувременно кабинетът в Мадрид заяви, че компаниите, собственост на провинциалните правителства, имат време най-късно до 31 декември 2013 г. да балансират книгите си или ще се изправят пред фалит, като част от по-широка реформа на ниво градска администрация. Целта на плана е да прехвърли кметските услуги към провинциалните управи в съответствие с най-новите стъпки за повторна централизация на властта след три десетилетия на самоуправление, които овластиха местните и регионалните администрации. Тези услуги сега се предлагат от градовете, които регистрират драстичен спад в приходите заради срив на свързаните с имуществото данъци на фона на петгодишна криза в недвижимите имоти. Оценка на предвидените бюджетни икономии в резултат на реформата ще бъде представена по-късно този месец, когато законопроектът вероятно ще бъде одобрен от кабинета, заяви вицепремиерът Сорая Саенс де Сантамария.                    

По в. „Уолстрийт джърнъл“
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване