07/08/12 22:16
(http://e-vestnik.bg/)

Русия - обявяват НПО за “чужди агенти”

Държавната дума смята да гледа на първо четене поправките в закона за неправителствените организации (НПО). Проектът, според който руски НПО действат като чужди агенти, предизвика информационна буря, отбелязва “Независимая газета”.

Текстът, внесен от управляващата партия “Единна Русия”, предвижда НПО, развиващи политическа дейност и финансирани от чужбина, да бъдат разглеждани като “чуждестранни агенти”. Правозащитници вече разкритикуваха инициативата.

“Единна Русия” и либералдемократите в Думата съобщиха вчера на кръгла маса, че ще подкрепят проекта в пленарната зала. Два часа по-късно се разбра, че той ще бъде подкрепен и от комунистите, чийто представител го обсипа с критики по време на срещата, пише “Росийская газета”.

“Единна Русия” предлага да бъдат издирени чуждестранните агенти в руското гражданско общество; Обществената палата на Русия обаче призна, че терминът “чуждестранен агент” не отговаря на законодателството в страната, отбелязва “Независимая газета”.

Така Обществената палата потвърди, че този термин съзнателно е включен в законопроекта, тъй като всички го възприемат единствено негативно. Никой не може да подбере друг синоним за него, освен “шпионин”. Освен това обществениците посочват, че използваните словосъчетания “политическа акция” и “формиране на общественото мнение” не са ясно определени в законодателството на Русия, се казва в статията.

Международната правозащитна общественост също влезе в спор с “Единна Русия”. “Единните” оправдават своята инициатива с подобни закони в други държави и най-вече с щатския закон FARA, задължаващ чуждестранните агенти да се регистрират. Рейчъл Денбър от ръководството на “Хюман райтс уоч” обаче отговаря, че в САЩ става дума за “лица, които получават инструкции, изпълняват ги и се контролират от чуждестранна организация”. “Твърде много организации в САЩ получават пари от чужбина, за да развиват дейност (. . .), но не са длъжни да се регистрират като чуждестранни агенти”, добавя Денбър. Тя е против руските граждани да бъдат заблуждавани чрез сравнения с американския закон, пише всекидневникът.

Руските НПО, заплашени да им се лепне етикетът “чуждестранни агенти”, минаха вчера в настъпление срещу властта, коментира “Независимая газета” декларация на Правозащитния съвет в Русия, обединяващ редица обществени сдружения.

“Същинската цел на този законопроект е да дискредитира и фактически да унищожи най-големите независими от властта организации в страната ни”, заявяват правозащитниците. Те уверяват, че организациите им “каквото и да стане, нямат намерение да се признават за чуждестранни агенти”.

“Очна ставка между депутати от Държавната дума и представители на НПО (…) показа, че са необходими уточнения”, посочва “РБК дейли”. Иначе ще се наложи да залепят етикета “шпиони” дори на приближените до властта, пояснява изданието.

“Всички наши резервни фондове са в американски ценни книжа - това не е ли най-добрият подарък за чуждите държави? По-голямата част от бизнеса у нас се контролира от офшорни, сиреч чуждестранни фирми - това не е ли агентско влияние? Тогава излиза, че сред агентите са и президентът, премиерът, Държавната дума и цялата партия “Единна Русия”, заявил на вчерашната кръгла маса Сергей Митрохин, лидер на извънпарламентарната партия “Яблоко”.

Михаил Федотов, който оглавява президентския съвет по човешките права, изпрати в Държавната дума послание с молба да отложи разглеждането на законопроекта. А Комитетът за граждански инициативи на бившия финансов министър Алексей Кудрин прикани парламента да отхвърли текста, информира “Комерсант”.

Според комитета на Кудрин “прибързано внесеният” проект противоречи на принципа за политическо многообразие, затвърден в руската конституция, и “не може да бъде осъществен в една демократична правова държава”, добавя “Комерсант”.

БТА

Публикувана на 07/08/12 22:16 http://e-vestnik.bg/15065/rusiya-obyavyavat-npo-za-chuzhdi-agenti/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване