07/09/12 21:23
(http://e-vestnik.bg/)

Всичко за продан

Румен Белчев

Над тази тема пъшкаха кандидат-студентите по журналистика тази година. И се оплакваха, че била прекалено обща, човек направо не знае откъде да я подхване.

А всичко е толкова елементарно - само трябва да се замислим - защо съществува телевизията? Разбира се - за да продава изключително мека, но при това - здрава, три-четирипластова тоалетна хартия и интимни дамски принадлежности, без които няма как да се почувстваш добре в собствената си кожа. С хартиените медии проблемът е по-сложен - дали те съществуват, за да си продават хартията, или си продават хартията, за да могат да продават нещо друго? И ако е друго - то - какво?

Традиционното първоюлско поскъпване на тока изведнъж раздели газетите. “ТРУД” бие тревога: “Китайци изтеглят инвестиции за над 3 млрд. лв.” Причината била в предвижданото поевтиняване на тока от възобновяеми източници, а китайците били инвестирали точно в тях. От това поевтиняване, заплашва газетата, щели сме да пострадаме всички ние - защото заради неизпълнението на ангажиментите ни към Европа всяко семейство щяло да натовари сметките си за ток с по 13 лева на месец.

“СТАНДАРТ” ни обяснява нещо съвсем друго - че “От 3,72 лв. за МВтч енергията от Слънцето и вятъра скача на 8,65 лева”…

Истината, предполагаме, както винаги е някъде по средата. А ние сме, както винаги, на опашката пред касата с поредната сметка в шепичка. Там ни е мястото! Щом всичко е за продан - някой трябва и да купува!

Майсторлъкът е да се гарнират неприятните новини с по-лъчезарни и настройващи позитивно. Поглеждаме “ТЕЛЕГРАФ” и моментално попадаме на позитивна новина - “Блатечки реже глави в Ню Йорк, Деси Тенекеджиева специално поканена”. Може ли така - специално да каниш някого, за да му резнеш главата? Моментално купуваме газетата, за да научим, че става въпрос за филм, в който опустошителят на чужди хладилници играе роля на злодей, а красавицата е поканена не за да є отрежат главата, а да участва…

Хвърляме поглед през рамото на съседа в автобуса към “ВСЕКИ ДЕН” и виждаме панацеята против депресии - “Ако сте в лошо настроение, депресия и нямате самочувствие - направете си клизма!” Не вярвате на очите си, но си има и ценоразпис - “30 лева за клизма у дома”! За да не си помислите, че газетата тайно се опитва да ви продаде скъпа клизма, си има и специално уточнение - “За същата процедура например в болница се плащат около 150 лева…” Хайде на евтинията!

Освен медицински познания, срещу смешната цена на газетите получавате и полезни познания за света около нас - “Лейди Гага идва на кон” - бърза да ни подгрее за концерта “СТАНДАРТ”. Дотук нищо особено - Лепа Брена дойде даже с хеликоптер! Особеното е, че конят не е обикновен - “Певицата буквално ще се появи на чифтокопитното…” Досега мислехме, че чифтокопитни са кравите, овцете и прасетата, а конете - нечифтокопитни. Но тоя очевидно е уникат! Струва си човек да отиде на концерта, дори само за да види това чудо на природата!

Естествено, за да вървят продажбите, както и другите дела на газетите добре, важно е да има снимка на министър-председателя на първа, втора, осма и спортната страница. “ПРЕСА” новаторски е гудила преразказаното интервю за шарено списание на страницата “Култура и стил”. Всички газети се прехласнаха около неизвестната дама на сърцето Бойково, само сериозният вестник се е впечатлил от един дребен, но изключително важен културен детайл - “Премиерът има статив и 30 броя боички…” Има го и на снимка - човекът наистина рисува! Но не само това - има и репродукция на рисунката, озаглавена “Творба от премиера”.

На творбата на покровителя на каракачанската порода се вижда нарисувано нещо като котенце, а може ...

Публикувана на 07/09/12 21:23 http://e-vestnik.bg/15073/vsichko-za-prodan/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване