07/09/12 13:09
(http://www.klassa.bg/)

Мишел Барние предлага пазарните манипулации с LIBOR и Euribor да се криминализират

Скандалът с манипулирането на LIBOR принуди Брюксел да потърси начин за запълване на нормативния вакуум, позволил това нередно действие да се случи, съобщи Дарик радио.  Европейският комисар за вътрешния пазар и финансовите услуги на ЕС Мишел Барние възнамерява да предложи промяна в правилата, така че пазарните манипулации да се наказват като криминални престъпления. Властите от общността ще се опитат да намерят начин за контролиране и надзор над схемата, по която се определя индексите LIBOR и Euribor. Това са инструменти, които служат за ориентир на множество пазарни операции. Двата индекса дават представа за лихвата, която банките си искат една на друга при отпускане на заеми между тях.
Нередностите при определяне на LIBOR в Лондон бяха разкрити преди няколко седмици, когато британската банка Barclays бе глобена с 290 млн. паунда за участие в нагласяне на лихвата, а шефът на банката Боб Даймънд подаде оставка и бе разпитван от парламента. Разследването продължава с търсене и на други банки, участвали в нередното фиксиране на лихвения индекс. Американският финансов надзор е сред активните участници в разследването, тъй като от некоректно зададения LIBOR потърпевши са и американски корпорации, в чийто интерес е подобни манипулации повече да не се случват.
Разследващите отправят критики към централната банка на Германия Бундесбанк за политиката й по реформиране на системата по начин, който я прави по-уязвима за манипулации.
В понеделник германският вестник Spiegel съобщи, че двама служители на Дойчебанк са уличени в съучастие в нагласянето на междубанкови лихвени индекси. Манипулацията е открита при проверка на външни одитори.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване